Åland behöver Sverige

Den ekonomiska nedgång som kommit i kölvattnet av corona har inneburit ett hårt slag mot ön.

Talmännen i Ålands lagting flaggar för att det blåser snålt i den åländska ekonomin.

Talmännen i Ålands lagting flaggar för att det blåser snålt i den åländska ekonomin.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Debatt2020-08-04 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För det svenskspråkiga självstyrda ö-riket Åland är Sverige livsviktigt både språkligt och ekonomiskt. Många ålänningar betraktar Stockholm som sin andra stad, merparten av de åländska ungdomar som studerar på högskolor väljer en studieort i Sverige och många av dem stannar kvar. Ålänningarna ser framför allt på svensk TV och många är mer uppdaterade i fråga om politik och kultur i Sverige än i Finland. Inte minst ses Sverige som en garantmakt för det svenska språket tack vare den s.k. Ålandsöverenskommelsen från 1921.

Även ekonomiskt är Åland beroende av Sverige och Åland har genom tiderna haft stor nytta av sitt geopolitiska läge mitt emellan Sverige och Finland. Handelsutbytet med Sverige är omfattande för att inte tala om strömmarna av resenär på de åländska färjorna och i de olika turistanläggningarna på land.

Åland är sannolikt också den region som är mest beroende av det nordiska samarbetet och vi tycker att det är synd att Norden, med sin vision om att vara världens mest integrerade region, inte haft ett närmare samarbete t.ex. så att särskilda gemensamma regler hade kunnat gälla för gränsöverskridande zoner med täta ekonomiska band.

De finska reglerna i kombination med utrikesdepartementets reseavrådan, hindrar åtminstone ett tag framöver de flesta svenskarna att korsa gränsen, vilket slår hårdare mot Åland än mot de flesta andra delarna av Finland. Eftersom den åländska ekonomin och arbetsmarknaden är starkt beroende av hårt pressade näringar såsom sjöfart och turism, drabbas Åland hårt av den ekonomiska nedgång som följer i pandemins spår. Sammanlagt har det inom en vecka i juli meddelats om att arbetsplatser för ca 300 ålänningar, motsvarande 2 procent av det totala antalet arbetsplatser på Åland försvinner, framförallt som en följd av nedläggningen av Birka Cruises. Vi är givetvis mycket bekymrade över detta samtidigt som det på Åland, liksom i flera delar av Sverige, finns en oro för att ett ökat resande medför en ökad smittspridning i ett område som hittills varit relativt förskonat från corona.

Alla de svenskar och så kallade bortaålänningar som har nära släkt och stugor här kan redan nu besöka Åland och vår erfarenhet visar att de som rest in har agerat mycket ansvarsfullt och gjort det som behövs för att inte öka smittspridningen här. Vår förhoppning är att smittsituationen i Sverige snart ska vara sådan att gränserna öppnas så att vi kan önska alla svenskar välkomna till Åland!