Uppskjuten semester förstör andras återhämtning

Att köpa personalens semesterveckor är dyrt, skriver Maja Arbin, Anna Åström och Jenny Reinholdsson.

Maja Arbin, Anna Åström och Jenny Reinholdsson uppmärksammar de problem uppskjuten semester skapar vid Akademiska sjukhuset.

Maja Arbin, Anna Åström och Jenny Reinholdsson uppmärksammar de problem uppskjuten semester skapar vid Akademiska sjukhuset.

Foto: Staffan Claesson/UNT arkiv

Debatt2022-12-09 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Somrarna på Akademiska sjukhuset har i många år varit ett problem att bemanna med rätt antal sjuksköterskor. Eftersom det saknas kolleger redan innan semesterperioden, är lösningen ofta att erbjuda personalen pengar för att senarelägga semestern. I folkmun kan man höra begreppet ”att sälja sin semester”, vilket är en sanning med modifikation.

Sjuksköterskorna säljer enbart sin rättighet att ha sina lagstadgade fyra veckors semester under sommarmånaderna. Detta gör att de ”sålda” semesterveckorna ska tas ut under resten av året. Tyvärr är bemanningen bristande även resten av året, vilket gör att de kolleger som inte sålt sin semester kommer att få arbeta extrapass för att täcka upp de luckor i schemat som uppkommer när andra ska få ut sin lagstadgade semester. Är detta inte möjligt får den berörda medarbetaren vara utan semester. 

Med dagens kollektivavtal får de anställda spara högst 30 dagars semester, resten faller ut i pengar. Men pengar är en klen tröst för de kolleger som är utmattade. Regionen har nyligen fattat ett beslut att medarbetare ska kunna spara upp till 40 semesterdagar, vilket ytterligare förskjuter återhämtningen. I en debattartikel av Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, skrivs det att drygt hälften av förbundets medlemmar överväger att byta jobb på grund av stressen i vården. Även en tredjedel av sjuksköterskorna väljer att gå ned i tid för att orka arbeta i dagens sjukvård.

Sett ur skattebetalarnas vinkel är det här också en dyr lösning. Det kostar sjukhusen mycket pengar att köpa vårdpersonalens semesterveckor, och de extrapass som kollegorna tvingas till är betydligt kostsammare med övertid och tilläggsavtal som kommer till för att kunna lösa bemanningen. Tillsammans blir det ett kostsamt och ohållbart sätt att lösa situationen för stunden. Det leder till att bemanningsmöjligheten för avdelningarna och mottagningarna är sämre under en längre tid och övertidskontona hos personalen, som redan är rågade, börjar nå sin gräns. 

Vårdförbundet har länge försökt få gehör för bättre villkor som leder till större attraktivitet i syfte att kunna anställa och behålla sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset. Vi måste få till rimliga löner och med en arbetsmiljö där personalen orkar arbeta heltid. Arbetsgivaren måste visa respekt och hänsyn till sin personal när det kommer till återhämtning. Det ska inte vara en lyx som är få förunnat att kunna få ut sin semester. Det ska vara en självklarhet eftersom det ligger i arbetsgivarens intresse då de vill ha en sjukvårdspersonal som orkar arbeta i vårdens höga tempo. För, som Sineva skriver, om hjältarna går hem ekar vården tom.