I en tuff tid med hög arbetslöshet, stigande levnadskostnader och en orolig omvärld är det extra viktigt att det offentliga kliver fram och tar ansvar för att skapa förutsättningar för ekonomisk trygghet och ett hållbart yrkesliv. Därför har våra partier lagt fram en budget för 2025 med välavvägda prioriteringar som på sikt innebär att fler Uppsalabor kliver in genom dörren till sin arbetsplats på morgonen.
Ett av fokusområdena i budgeten är jobben. Att ha ett tryggt och givande jobb att gå till kan inte överskattas. Det är avgörande både för den enskildes hälsa och för ett välfungerande samhälle.
Vårt mål är att minska andelen vuxna Uppsalabor som är beroende av ekonomiskt bistånd till under en procent i slutet av 2026. Det innebär att minst 1000 fler Uppsalabor ska gå från ekonomiskt bistånd till en egen försörjning genom jobb eller studier. Vi är på god väg och har uppnått hälften av målet.
Vi rustar människor med rätt verktyg för att kunna navigera på arbetsmarknaden och bidra med sin kompetens. Genom 27 olika yrkesutbildningar för vuxna satsar vi aktivt på att matcha kompetens med dagens och framtidens arbetsmarknad. Vissa av utbildningarna kombineras med svenskundervisning och flera är framtagna i samarbete med det lokala näringslivet.
Kommunen anställer dessutom cirka 500 personer per år i subventionerade anställningar. Detta är enligt forskning en av de bästa åtgärderna som finns för att stärka människors möjligheter till anställning, validera deras kompetens och skapa värdefulla referenser.
Våra satsningar gynnar inte bara vuxna. I Gottsunda finns “Jobbcoach junior”. Verksamheten riktar sig till ungdomar som är 15–17 år och arbetar med att motivera till fortsatta studier och tillhörande karriärmöjligheter. För många kan även feriejobb vara det första viktiga steget in på arbetsmarknaden, som ger mersmak. I samarbete mellan socialtjänsten och kommunens arbetsmarknadsavdelning motiveras fler ungdomar att ta sitt kanske första jobb.
Ibland tar det längre tid för kvinnor med utländsk bakgrund att få jobb än för män. En av orsakerna är längre föräldraledighet. I Gottsunda finns SFI för föräldralediga, en satsning som har visat sig vara framgångsrik. Därför startar arbetsmarknadsnämnden under 2025 ytterligare en verksamhet i Gränby, och därefter vid behov på övriga familjecentraler.
Samtidigt ser vi nationellt en stadigt stigande arbetslöshet och en regering som är alltför passiv. Arbetslösheten var i september enligt Arbetsförmedlingens siffror 6,9 procent. I stället för att lägga fram reformer så att fler kan komma i arbete väljer regeringen och Sverigedemokraterna att sänka skatten för höginkomsttagare.
Här i Uppsala kapar Sverigedemokraterna 25 procent av finansieringen till SFI i sitt budgetförslag. Detta trots att bristande språkkunskaper ofta är ett hinder för nyanlända att snabbt komma i arbete. Det är en politik som direkt motverkar de satsningar som krävs för att möta den rådande arbetskraftsbristen.
Arbetsmarknaden kräver att vi på riktigt ser vikten av investeringar i människors kompetens och potential.I Uppsala var arbetslösheten i september 6,2 procent, en något bättre siffra än nationellt.
Uppsala har en stark position för att bygga en välfungerande arbetsmarknad, tack vare sitt strategiska läge och två framstående universitet. För att Uppsala ska fortsätta vara attraktivt för både företag och arbetskraft är det avgörande att vi erbjuder god infrastruktur, tryggt boende och möjligheter till en meningsfull fritid.
Detta möjliggör vi nu genom investeringar i spårväg och nya anläggningar som simhallar och sporthallar. Genom ett aktivt och ansvarsfullt klimatarbete bidrar vi dessutom till att fler företag ser Uppsala som en attraktiv plats att etablera sig på.
När föräldrar tryggt går till sitt arbete och bidrar med skatteintäkter investerar vi i att ge barn och unga en utbildning som rustar dem för framtidens arbetsmarknad.
Med fler Uppsalabor i arbete kan vi finansiera en välfärd som stärker och tryggar hela Uppsala.