Arlandaregionen växer och är ett av Sveriges mest expansiva områden. Det strategiska läget med närhet till både Stockholm, Uppsala och Stockholm Arlanda Airport gör regionen attraktiv att bo, leva och arbeta i. I Trafikverkets förslag till Nationell infrastrukturplan 2022-2033 togs ingen av Arlandaregionens viktiga infrastruktursatsningar med. Däremot finns det fortfarande tid för regeringen att kunna inkludera följande satsningar i Nationell infrastrukturplan 2022-2033:
* Förbättrad kapacitet på Ostkustbanan genom fler spår på hela sträckan Stockholm-Uppsala och satsningar på funktionella resecentrum i Arlandaregionen.
* Förbättrad kapacitet på E4:an till och inom Arlandaregionen, med nya körfält och fullt utbyggda trafikplatser.
* Förlängd Roslagsbana till Stockholm Arlanda Airport.
* Förstärkt koppling mellan Märsta och Arlanda samt kringliggande flygplatsstad genom utbyggd trafikinfrastruktur och kollektivtrafiklösningar.
Satsningarna är nödvändiga för att skapa förbättrad internationell, nationell och regional tillgänglighet, nya arbetstillfällen och ett ökat bostadsbyggande med fokus på resurseffektivitet, hållbarhet och stadsutveckling. Dessutom bidrar det till ett effektivt och kapacitetsstarkt trafiknät samt den redundans i systemet som krävs för att möta framtiden och bidra till en hållbar utveckling.
På samma sätt som Stockholmsförhandlingen arbetades fram vill kommunerna i Arlandaregionen ingå en Arlandaförhandling med staten för att säkerställa infrastruktursatsningarnas genomförande. Blir dessa satsningar verklighet är de aktuella kommunerna beredda att skapa förutsättningar för 62 000 nya bostäder och 55 000 nya arbetsplatser. En Arlandaförhandling skulle säkerställa den nationella och internationella tillgängligheten liksom gynna den regionala utvecklingen.
Genom en Arlandaförhandling kan staten ta sitt ansvar kring säkerställandet av en god tillgänglighet till landets viktigaste kommunikationsnav och största arbetsplats, Stockholm Arlanda Airport. Flygplatsen utgör tillsammans med den regionala stadskärnan Arlanda-Märsta en betydande roll för regionens och hela landets tillgänglighet och tillväxt. I dag har människor och företag kontaktnät över allt större områden och även om pandemin har ökat takten för digitalisering kvarstår behovet av att mötas och resa med flyg, både i affärs- och i privat syfte.
Genom att säkerställa utvecklingen av Stockholm Arlanda Airport kan människor bo och arbeta mellan de regionala och nationella gränserna. Stockholm Arlanda Airport är en angelägenhet för hela Sverige och om utvecklingen av Arlanda inte säkerställs riskeras därför hela landets utveckling. Att staten och regionen behöver ta ett tydligt helhetsgrepp genom en Arlandaförhandling och säkerställa flygplatsens tillgänglighet är därför direkt avgörande för innovation, internationell konkurrenskraft och tillgänglighet till Stockholmsregion och hela landet.
Vid en Arlandaförhandling är det för Arlandaregionen av största vikt att staten förhåller sig till principen ”lagt kort ligger”. När parter ingår avtal och överenskommelser om medfinansiering och samarbete krävs det att parterna står fast vid både finansiering, planering och genomförande. Det är viktigt att det finns en förutsägbarhet i att staten står fast vid den riktning som pekats ut när det gäller infrastruktursatsningar i områden runt om Stockholm Arlanda Airport.