Gun Mases är ordförande i föreningen Vänsam som organiserat debatten.
– Vi vill att alla som bor här i området ska ges tillfälle att ställa sina frågor till politikerna, förklarar hon.
Inger Grandell, som också är aktiv i föreningen, fyller i:
– Det är många som bor här som varit aktiva inom politiken och vi tänkte att det skulle vara intressant att få till en debatt.
I panelen fanns representater för de politiska partierna i Uppsala för att bland annat berätta om partiernas värdegrund och vision för stadens äldre. Samtliga partier var överens om att ofrivillig ensamhet, trygghet för äldre och bostäder var några av de viktigaste frågorna att diskutera.
– Det byggs som bara den i Uppsala, men det är för dyrt att bo i de nya bostäderna. Vi förespårkar billigare byggen, säger Eva Adler (MP).
Rolf Johansson i publiken passade på att ifrågasätta kostnaderna för färdtjänst:
– Det kostar mig 250 kronor att åka till Folktandvården, men bara 80 kronor att åka och handla tur och retur.
Alliansen höll med om att det inte är rimligt att kostnaden ska variera så pass mycket.
– Problemet är att det är olika huvudmän för färdtjänst i kommunen och regionen. Det borde hanteras av en och samma huvudman som då tar ansvar för alla sjukresor och färdtjänst, säger Mohamad Hassan (L).
Många av partierna anser att ökad integration kan leda till mer arbetskraft inom äldreomsorgen. Sverigedemokraterna höll dock inte med.
– Hela samhällets resurser har gått till invandring och integration i stället för att ha lagts på stöd och hjälp till de yngsta och äldsta i vårt samhälle, säger Simon Alm (SD).
Kristdemokraterna passade även på att i frågasätta de rödgrönas vallöften om fler parkbänkar i staden.
– De har nu lovat fler parkbänkar och gratis busskort. Men varför läggs 12 miljoner på en betongsoffa i stan som kunde gått till äldreboenden? frågar sig Sarah Havneraas (KD).
Pensionären Gun-Britt Andersson är kritisk till hur äldre behandlas av hemtjänsten.
– Utan anhöriga skulle det vara kört! Jag har flera vänninor som fått tagit hand om sina män själva trots att de bott på servicehem, konstaterade hon.
– Krymper välfärden är det kvinnorna som får ta den största smällen. Det är de som själva får ta hand om anhöriga och det är ett stort problem, säger Tobias Smedberg (V).
sara.hogbom@unt.se