Behovet av skyddsutrustning är stort inom vård och omsorg, samtidigt som den globala konkurrensen om materialet är hård. Läget är väldigt ansträngt, konstaterar Erik Pelling.
– Vi har skyddsutrustning här och nu men vi är än så länge i början av smittspridningen. Vi måste kallt räkna med att fler smittas och att vi kommer att behöva större mängder av skyddsutrustning, säger han.
Nu har Uppsala kommun gått ihop med de tre andra storstadskommunerna. Tillsammans går de i borgen med 125 miljoner kronor vardera, som ska användas för att gemensamt köpa in skyddsmateriel till landets alla 290 kommuner.
Tanken att få upp volymerna för att på så sätt bättre kunna konkurrera på marknaden.
– Det är bråttom. Det här måste fram nu och vi har inte tid med några långa processer. Då är det rimligt att de största tar ett extra ansvar, säger Erik Pelling.
Det är inköpscentralen hos SKR, Sveriges kommuner och landsting, som kommer att genomföra den konkreta upphandlingen. Kommunerna får sedan köpa in materialet därifrån och Erik Pelling bedömer att den ekonomiska risken för Uppsalas del är låg.
– Vi betalar inte ut pengar utan går i borgen för om materialet inte skulle köpas. Och då måste vi betala de här pengarna. Men det troliga är att materialet behövs, nu eller på sikt i ett lager, säger han.
Beslutet måste tas av kommunfullmäktige i respektive kommun. I Uppsala är inget sammanträde planerat förrän den 27 april, men nu pågår förberedelser för att extrainkalla fullmäktige för att kunna ta beslutet så snart som möjligt.
Samtidigt går kommunen ut och vädjar om att företag som sitter på godkänd utrustning ska skänka den till kommunen. Förhoppningen är att få både små och stora donationer.
– Vi hoppas att något företag rentav kan ställa om sin produktion och börja producera skyddsmaterial, säger Erik Pelling.