– Efter diskussioner med rektorerna har vi kommit fram till att avslutningsklasserna får träffas i det fria för att säga hejdå till varandra och till mentorerna, säger Christine Johnson, chef för den kommunala gymnasieskolan i Uppsala.
Tanken är att skolorna ska arrangera träffarna någon dag under avslutningsveckan. Exakt hur är upp till varje gymnasieskola, men troligen får klasserna med sig picknickpåsar.
– Om det i värsta fall inte blir något studentfirande i augusti har de i alla fall fått se varandra för att säga hejdå. Men det är helt frivilligt. Det finns elever och personal som inte vill träffas för att man själv eller någon nära är i riskgrupp, säger Christine Johnson.
Det har varit många turer kring hur studenten ska firas i Uppsala. För tre veckor sedan meddelade kommunen att avslutningsdagen den 5 juni enbart blir digital – eleverna får sitta framför datorn på varsin kammare och ta på sig studentmössan. Den 14 augusti planerar man för ett traditionellt studentfirande med utspring och flakåkning, under förutsättning att pandemin lagt sig.
De elever UNT pratade med efter det beslutet var särskilt besvikna över att inte få träffa klassen i juni för att säga hejdå. På den punkten ändrar sig nu alltså kommunen.
Däremot håller man kvar vid beslutet att inte tillåta utspring i juni. Detta trots att Folkhälsomyndigheten nyligen meddelat att utspring i små grupper är okej. Flera andra kommuner har efter myndighetens besked sagt att man tillåter utspring.
– Uppsala har inte de förutsättningarna att utspring går att genomföra på ett smittsäkert sätt. Våra gymnasieskolor är stora och de ligger också ganska tätt geografiskt vilket skulle innebära att det blir stora folksamlingar, säger Christine Johnson.
Enligt henne tycker inte heller alla elever att det vore bra med utspring nu i juni.
– Vi har diskuterat frågan med Uppsala elevkår. Eleverna vill ha festen, det här folkhavet. Inte att gå ut en och en med två meters avstånd.
Många elever och föräldrar har hört av sig till Christine Johnson den senaste månaden med synpunkter och önskemål.
– De här besluten kring studentfirandet har varit de svåraste jag varit med och fattat. Ingen tycker att det är kul, säger hon.