Aldrig för sent för nya sporter

Sugen på att lära dig någon ny sport? Det är aldrig för sent, som man lite käckt brukar säga. Men det är ju sant.

13 februari 2009 07:00
- Det är ingen floskel. Det finns alltid något som passar just dig, vad det sedan råkar vara beror på dina intressen och din livssituation, säger Anki Käll som är verksamhetschef för breddidrott och hälsa på Upplands idrottsförbund.
Anki Käll tycker inte att det finns några sporter man ska vara rädd för att ge sig på. Men visst: börjar man med något i 20-årsåldern har man som regel passerat bäst-före-datum för elitsatsningar, så sporter som inte kräver­ tävlingsresultat känns kanske mindre nervigt.
- Dans är till exempel bra för vuxna nybörjare. Dans kräver inget förarbete, är väldigt skonsamt och finns i många olika former. Det ger motion men är också en väldigt social grej. Och kampsporter är också bra!
- Ja. Som judo. Det är en mjuk sport som man inte behöver tävla i, men som ändå tränar upp ens styrka och smidighet.

Det finns gott om nybörjarkurser i allt från ridning till salsa och skytte i Uppsala. Och många av kurserna är populära. Inte minst danskurser, som har mött en högkonjuntur i och med dansande tv-kändisar. Uppsalahälsans nybörjarkurs i lindy hop har många sökande, och på Uppsala Bugg & Swing Society (UBSS) ser man ett klart ökat intresse de senaste åren:
- Vi har fått ordentlig draghjälp av tv-program som Let's dance. Dans ses inte längre som töntigt, säger Håkan Forssell på UBSS.
UBSS tar emot omkring 120 nybörjare varje termin, varav många sedan dansare vidare på fortsättningskurser.
En annan aktivitet som Uppsalaborna fått upp ögonen för är curling. Förra året stod Fyris curlinghall i Stenhagen klar, och Fyris Curlings introduktionskurs blev fullbokad på en halv dag.
- Vi fick köra två extra kurser­, säger hallchef Daniel Svensson.

Är curling en bra nybörjarsport för den som inte är så tränad?
- Absolut. Det krävs inte fysisk­ styrka, däremot en viss balans. Och framför allt erbjuder curling en jäkla gemenskap, man kan spela ihop oavsett ålder­.
Lite mer fysiskt krävande lagidrotter då? Kan man börja med fotboll om man fyllt 35 år men aldrig spelat det tidigare? Visst går det. Att hoppa in i ett lag bara så där är knepigt, men Studenthälsan har drop-in-tider varje vecka med olika bollsporter dit alla är välkomna.
Och glöm inte att upptäcka sporter du kanske inte visste fanns. Hört talas om frisbee ulti­mate, till exempel, en handbollsliknande sport som spelas med frisbee?

Uppsala Frisbee Disc Klubb tar gärna emot nybörjare, berättar verksamhetsansvariga Sara Ekvall.
- Eftersom sporten är liten och relativt ny är det rätt vanligt att folk börjar hos oss utan att någonsin tidigare spelat. Vi har varierad nivå på de som är på träningarna, vissa är på landslagsnivå, vissa är nybörjare. Och det funkar helt okej.
NYBÖRJARKURSERDans
Förening: Uppsala Bugg & Swing Society.
Hur? Grundkurser i bugg, foxtrot, boogie woggie, rock'n'roll och jitterbugg. Ålders­indelat med en grupp 15-40 år samt en grupp 40 och uppåt.
Kostar: Varierar, men vanligen 500 kr (10 till­fällen).

Luftgevärsskytte
Förening: Uppsala Skyttegille.
Hur? Testa luftgevärsskytte vid Grindstugan på mån­dagar. Där finns utrustning att låna, samt instruktörer på plats. Klubben riktar sig främst till ungdomar, men alla är välkomna.
Kostar: För närvarande 200 kr/år, men att testa en kväll är gratis.

Curling
Förening: Fyris Curling.
Hur? Ingen nybörjarkurs är planerad i vår. Den som vill testa curling kan ringa till curling­sektionen och be att få komma till en klubbkväll. Det går också att boka curling­banan (6-8 personer), 2 timmar kostar 1 600 kronor.

Bollsporter (innebandy, fotboll, volleyboll, basket)
Förening: Studen­t­hälsan.
Hur? Drop-in med schemalagda bollsporter. Alla, såväl erfarna som nybörjare, är välkomna (och inte bara studenter, som namnet an­tyder). För tider, se hem­sidan www.sh.uu.se.
Kostar: 75 kr/gång eller 1 060 kr/halvår.

Badminton
Förening: Fyris­fjädern.
Hur? Badmintonkurser som lär ut grunderna finns. Banor går att boka på bland annat Fyrisfjädern (110-160 kr/timme) och på Stallet/Svettis­ (30 kr/timme för den som har träningskort där).
Kostar: Pris ännu inte satt. Även privatlektioner finns att få.

Frisbee
Förening: Uppsala frisbee disc klubb.
Hur? Frisbeegolf spelas under sommarhalvåret. I Uppsala finns flera banor. Uppsala frisbee disc klubb ordnar vanligtvis gratis introduktionskurs under våren, håll utkik på hemsidan: www.uppsalafrisbee.se.
Lagsporten frisbee ultimate spelas på Bolandsskolan tisdagar och söndagar.
Kostar: 400 kronor/år (för ultimate).

Tennis
Förening: Uppsala Tennisklubb.
Hur? Nybörjarkurser i tennis­. Även privatlektioner går att boka.
Kostar: 1 900 kr (för grundkursen, 15 tillfällen).

Golf
Förening: Kåbo Golfklubb
Hur? Ger nybörjarkurser i golf. Klubben har ett golftält, Kåbotältet, där man kan öva även vintertid.
Kostar: 2 000 kr för nybörjarkurs (20 timmar).

Judo
Klubb: Uppsala Judoklubb.
Hur? Klubben ger en nybörjarkurs/termin för åldern 17 år och uppåt. Det går även att prova på, tisdagar klockan 19.30-21.
Kostar: 850 kr (20 till­fällen).

Ridning
Klubb: Uppsala Ponnyklubb.
Hur? Ger nybörjarkurser, där allt från att ta hand om hästen till att prova på galopp ingår. Privatlektioner kostar för närvarande 350 kr/timme.
Kostar: 155 kr/tillfälle för grundkursen (ca 20 tillfällen/kurs).
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow