"Visa brösten om du vill"

KRÖNIKA. "Är det inte dags att vi tar ansvar för bilden av oss själva?"

18 oktober 2013 07:07

Jag tänker ofta på den gången då min väninna hade bjudit en kille på dejt och öppnade dörren iförd endast röda spetsunderkläder. Vi väninnor tyckte ju så klart att det var en underbar story. Inte en enda av oss poängterade objektifieringen av kvinnokroppen.

Jag följer UNT:s artikelserie om objektet kvinnokroppen. Om att kvinnokroppen sedan urminnes tider varit till för att behaga, ett objekt för det betraktande ögat. Jag blir förundrad. Om detta pågått sedan grottmänniskornas tid, hur kan då problemet kvarstå? Det pratas om ”samhällets ideal” i sådana här debatter. Men består inte samhället av 50 procent kvinnor? Vad har vi själva för ansvar?

Uppsalas Tyra Banks – Modellen och make up-artisten Lisa Anckarman är ett strålande exempel på en nyfeminist som gör skillnad. Hon är uppmuntrande till alla kvinnor i sin närhet, intelligent, framgångsrik, vacker och älskar alla attribut som gör henne till människa. På sin blogg poserar hon topless med rosa ögonbryn för kvinnor och kampen mot bröstcancer. För henne är det en självklarhet att vara stark, kvinna och samtidigt älska sin kropp.

Helt ärligt tror jag många kvinnor tycker det är kanon att leva år 2013. Vi kan välja den utbildning vi vill, lägga halva lönen på nagelvård, men samtidigt falla tillbaka i offerrollen när det passar. Ingen kräver att vi byter våra egna vinterdäck. Vi kan gå på Ladys night och tycka till om mäns kroppar precis som vi vill.

Jag tycker det är sorgligt att skrikfeministerna gjort kvinnokroppen ful, något vi ska dölja i vårt liv som kvinna. Jag tycker du ska visa brösten om du vill, sätt på en man för hans kropps skull, gå innan frukost. Gör något för mänskligheten.

Vi kan älta samma gamla grottmålningar av kvinnokroppen i all evig tid, men är det inte dags att vi tar ansvar för bilden av oss själva. Är det inte en självklarhet att vi kan vara kompetenta i det vi gör och i de vi är, trots att vi gillar läppstift från Chanel? Dessutom vet jag att det är många kvinnor som håller med mig när jag säger: Det finns bara en sak som är värre än byggjobbare som busvisslar - att de inte gör det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!