"Vem som helst kan hyra en klänning"

Vintagetrenden fortsätter att växa. City har träffat tre Uppsalabor med en stor passion för äldre kläder.

Från vänster: Elin Zaulich, Lisen Edwardsson, Monica Franceen.

Från vänster: Elin Zaulich, Lisen Edwardsson, Monica Franceen.

Foto: Pär Fredin, Nina Leijonhufvud

Uppsala2013-10-04 07:00

I Elin Zaulich etta på Vaksalagatan finns närmare 150 klänningar, från 40-tal till 70-tal. Vit spets, grön tyll och blå sammet pryder både väggar och klädställningar i den lilla lägenheten och på gaveln av loftsängen hänger hennes samling med brudklänningar. 

Själv har hon på sig en favorit, en grön 60-talsklänning i spets.
– Men den här är också en favorit. Den är lite hysterisk, typiskt 60-tal, säger hon och plockar fram en gul klänning med rosett och fjädrar.

I början av september startade hon företaget Eliza klänningsuthyrning.
– Min tanke är att vem som helst ska kunna hyra en klänning och göra något lyxigt på ett miljövänligt och ekonomiskt sätt. Särskilt i Uppsala, med alla gasquer och baler, finns det många sociala koder som kan vara utestängande om man inte har ekonomin.

Intresset för kläder har hon fått med sig från sin mormor. Men det var först när Elin Zaulich tillbringade ett år i Moçambique, som hon började köpa på sig stora mängder klänningar.
– Det finns hur mycket amerikanska vintageplagg som helst på marknaderna i Moçambique. Här hemma är det svårare, det är ofta rätt höga priser på klänningarna, säger hon.

Hur gör man om man vill hyra en klänning?
– Då får man komma hit och prova ut en som passar. Klänningarna kostar från 300 kronor och uppåt och då får man ha den i en hel vecka.

” Intresset för vintage har ökat i alla åldrar”
Uråldriga hängslen, en paisleymönstrad fluga, Yves Saint Laurentväskor, plånböcker och solglasögon, skor i rader, spetskragar och finhandskar, diverse slipsar och hattar, pälsar och skotskrutiga kjolar. Ja, så där kan man hålla på. Ruth & Raoul innehåller det mesta i kläd- och accessoarväg och allt är begagnat.

Klockan är tolv. Monica Franceen har just låst upp sin butik och ställer ut en skylt på trottoaren. Inne på väggen hänger två svartvita porträtt som ser ut som 40-talsfilmstjärnor.
– Det är mina föräldrar, Ruth och Raoul, säger Monica Franceen.

Hon öppnade sin vintage- och second handaffär, för snart fyra år sedan. Men hon var inne på second hand långt innan det blev modernt.
– Ända sedan jag var 13 år har jag varit klädd i second hand och sytt kläder av gamla klänningar och tyger, berättar Monica Franceen.

Charmen med vintage – kläder äldre än 70-tal – tycker hon är att man kan hitta udda och originella plagg, framför allt av bra kvalitet och fint sydda. Det kan till exempel vara fodrade kappor och ateljésydda klänningar. Själv är hon för dagen klädd i en kort figursydd 40-talsjacka med fickorna snirkligt dekorerade med sammetsband.

Intresset för vintage och second hand har ökat otroligt mycket i alla åldrar, märker hon. Förut var kunderna nästan bara ungdomar, men nu letar sig även medelålders och äldre in i butiken.

” Slit- och slängsamhället är inte hållbart”
De enda byxor 19-åriga Lisen Edwardsson äger är ett par långbyxor från 50-talet. Hon öppnar lägenhetsdörren klädd i en blommig 40-talsklänning från Tyskland. Den är lite lappad och lagad på sina ställen. Hon lyfter på högerarmen och visar under armhålan.
– Den har fantastiska detaljer, som ett belastningsband i midjan som avlastar tyget när man böjer sig fram, säger hon och demonstrerar.

I sovrummet står en stor garderob längs ena väggen. Den har många lådor, hyllor med skor, ett räcke med blusar och ett med klänningar. Allt är vintage.
– Jag tycker att vintage är från 20-talet fram till 70-talets början, då man började massproducera kläder. Resten är second hand, förklarar hon.

Hon använder ord som kvalitet, figursytt, omtanke och personligt. Men det finns annat som betyder mycket också.
– Det är billigare och så mycket bättre för miljön. Slit och slängsamhället är inte hållbart, om vi fortsätter så kommer det inte att gå bra, säger hon.

I våras gjorde Lisen Edwardsson en guide till butiker som säljer second hand och vintage i Uppsala. Samtidigt fastnade hon för 30-talsdansen lindie hop.
– Många som dansar på tillställningar klär upp sig i vintage, men jag kan inte säga att jag klär upp mig, jag ser ju ut så jämt.

.

5 tips

Bli inte skrämd av utbudet. Välj en kategori, till exempel kavajer, och gå igenom allt systematiskt.

Titta inte på storlekarna, prova i stället. Vintageklänningar är sydda för en kropp, inte för att se snygga ut på en provdocka.

Åk på loppisutflykt, många av de bästa fynden kan göras utanför städerna.

Raka och fina sömmar, handsydda knapphål och foder är tecken på ett omsorgsfullt utfört hantverk.

Köper du över nätet, fråga efter alla mått. Några bra sajter är etsy.com, blocket.se, tadera.com och ebay.com.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om