"Oh la la jag vill ha dig"

KRÖNIKA. "Kanske gjorde jag nyss en felbedömning. Heidenstams torg kanske är mer Tierp än Stockholm om man tänker efter. Jag betalar för varorna utan en ton." Per Johansson sjunger ut.

22 maj 2009 06:00
"Oh la la jag vill ha dig!"
Kvinnan framför mig vänder sig om och tittar misstänksamt på mig och då slår det mig att jag har gjort det igen: stått och sjungit bland folk. Undrar om hon tror att det var riktat mot henne? Kan jag med tanke på texten bli åtalad för sexuellt ofredande? Jag får skylla allt på Ulf Lundell.

Vi står i kassan till Ica Samköp på Heidenstams torg och kvinnan tittar diskret ned i min varukorg. Sex liter filmjölk och en deodorant, that's it. Hon tittar återigen på mig och ser ut att försöka göra en bedömning. Kanske ser hon mig som killen som aldrig har kysst en flicka men som kan väldigt många decimaler på pi. De sex filmjölkspaketen skulle kunna stämma överens med det. Å andra sidan talar deodoranten för att jag inte är just den killen. Men det är om jag har tur. Har jag otur känner hon igen mig och vet att jag jobbar på UNT.

Vi lämnar kyssarna och pi (jag kan sex decimaler, varken mer eller mindre) och återgår till det där med sången. Allt det här skulle kunna stanna vid att vara en liten rolig anekdot om det inte vore för att det har hänt förr. Många gånger till och med, inte sällan i kassakön till affären. Men oftast brukar jag bara stå och nynna lite då och nästan alltid blir jag helt tyst så fort någon vänder sig om och tittar. Så tittar personen bort igen och nynnandet kommer tillbaka. Jag måste ju driva folk till vansinne med det där. På gågatan går jag ofta och sjunger högt, inte sällan på en och samma textrad om och om igen. Jag får inte ens välja låt själv, den bara kommer. Så det kanske inte är så svårt att förstå att jag undviker att se på schlagerfestivalen.

Här ser jag fördelen med att bo i en av Sveriges största städer. När jag bodde i Tierp vågade jag aldrig riktigt sjunga ut. Alla kände alla och var man lokalredaktör och hade arbetsplats med fönster ut mot Centralgatan var man minst sagt kändis. I Stockholm däremot kan jag ta i för kung och fosterland utan att någon bryr sig. Kanske gjorde jag nyss en felbedömning. Heidenstams torg kanske är mer Tierp än Stockholm om man tänker efter. Jag betalar för varorna utan en ton. Kvinnan framför mig rafsar snabbt ihop sina varor och skyndar ut ur butiken. Jag tar mina kassar och går ut i solskenet på torget. "Oh la la jag vill ha dig!"
Min helg

Fredag:
Min vän Lektor S brukar anklaga mig för att aldrig göra det jag skriver att jag ska göra i de här krönikorna. Men i dag blir det besök på en återvinningscentral på norra Öland. Icke förhandlingsbart.

Lördag:
I påskas röjde jag bokstavligen järnet, på sommarstugetomten. I dag blir det småputs med röjsågen.

Söndag:
Biltur Öland-Uppsala. Bilen hittar vid det här laget. Jag också. Kvällen ägnas åt inspelad formel 1-tävling i Monaco.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Johansson