Stort utbud Storkens styrka

KAFFERUMMET STORKEN. Minnet av Storken som en inrökt lokal är tillhör historien. Nu har fiket hög potential för långfikare, med sitt stora utbud av både sött och lunchrätter.

10 september 2010 06:00

Många av oss minns fortfarande Storken som fiket med de gamla insuttna möblerna, ingen fåtölj den andra lik, där fullt av rökande ungdomar tillhörande olika subkulturer hängde i timtal. I dag rör sig fortfarande framförallt ungdomar här och möblerna är kvar (åtminstone i liknande stil), men sedan rökförbudet infördes för fem år sedan har faktiskt fiket fått hög potential för långfikare som vill slippa att få andnöd. Fast då bör man undvika att sitta längst in i hörnet där det finns ett rökrum.

Förutom fräsch luft och genuin miljö lockar också utbudet till att sitta länge. Salladen Grön (75 kronor) är helt vegetarisk och innehåller bland annat marinerad paprika, stora vita bönor och soltorkade tomater. Den har en bra blandning av smaker, men minus för att man bara får lättmargarin till brödet. Filopajen Dansk med ädelost och broccoli (75 kronor) har en härligt frasig konsistens och kommer med en rejäl sallad. Köttbullssmörgåsen (45 kronor) serveras på färskt rågsiktsbröd och känns klassisk med rödbetssallad och grönsaker, och inte har de glömt den viktiga bladpersiljan heller! Jättegod tycker patrullen, men ett par köttbullar till hade inte skadat.

Vill man ha något riktigt sött efter maten är studentskan (18 kronor) ett utmärkt alternativ. Men här är det samtidigt varning för sockerchock! Är man däremot sugen på något mer syrligt är cheesecaken med citronsmak (37 kronor) ljuvlig. Till den kan man välja på glass, grädde eller vaniljsås. Samma val har man till hallon- och kokospajen (37 kronor). Kafépatrullen väljer utan större eftertanke vaniljsås, vilket den får ångra direkt. Pajen blir dränkt i sås och detta tillsammans med att kombinationen hallon, kokos och vanilj inte är den bästa, tar ned helhetsintrycket. Päronkakan med pistagenötter och choklad (22 kronor) är en ganska trist sak med sågspånskonsistens, och patrullen lyckas inte känna smaken av vare sig pistage eller päron. Ta hellre den söta och smakrika Storken special (en chokladkaka med vanilj- och kolakräm) (37 kronor). Till det söta är bryggkaffet (22 kronor) gott, men latten (30 kronor) har en något sur bismak.
Storken har ett stort utbud och mycket är av hög kvalitet, men bakverken ger ett något ojämnt intryck och det skulle inte skada att bygga ut den ensamma lilla toaletten och då föra in ett skötbord.

Kafferummet Storken
Var: Stora Torget.
När: Mån-fre 9.30-22, lör 11-21, sön 12-21.
Antal sittplatser inomhus: Runt 100.
Uteservering: Ja, ett 30-tal sittplatser.
Utbud: Brett utbud av bakverk, smörgåsar, pajer och sallader. Här finns det mesta för den fikasugne.
Påtår: Ja.
Vid bordet bredvid: Två unga tjejer som nämner ordet skola flera gånger och dricker varsin kopp te.
Barnvänligt: Nja, att ta sig upp med barnvagn för de branta trapporna kan man glömma, men det finns en hiss i trapphuset intill. Skötborden lyser med sin frånvaro.
Surfa trådlöst: Nej.

+ Rejält utbud. Genuin miljö.
- Långa köer under eftermiddagsruschen. Bara en toalett.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!