"Jag har rätt till min välkomstpresent"

KRÖNIKA. Per Johansson tappade bort sitt välkomstkort - och därmed sin välkomstpresent - när han flyttade till Uppsala för fyra år sedan. Är det för sent att få sin present?

1 oktober 2010 06:00

– Kommuninformationen.
– Hej, jag heter Per. Jag har tappat bort mitt välkomstkort som ger mig rätt till en välkomstpresent till Uppsala. Går det bra att få en ändå?
– När flyttade du hit då?
– Alltså, det är fyra år sedan, men jag glömde...
– Tyvärr, då kan vi nog inte ge dig någon present.
– Men, jag lovar, jag försöker inte lura er. Ni kan få komma hem till mig och kontrollera.

Nej, det skulle bli ett för jobbigt samtal att ringa. Det inser jag när jag tänker efter. Och jag som hade glömt bort den där trista historien blev påmind när jag behövde gå in på Uppsala kommuns hemsida i jobbet och råkade snubbla över informationen till nyinflyttade om att de får en inflyttningspresent om de folkbokför sig i Uppsala kommun. De får ett välkomstkort och sedan är det bara att komma in och hämta presenten.

Jag hade ju ett sådant där välkomstkort jag också en gång i tiden. Men så tappade jag bort det bara för att hitta det igen efter två år. Och eftersom det inte stod något datum på lade jag det i jackfickan och tänkte att jag skulle gå förbi kommunkontoret nästa gång jag var på stan och hämta min present. Och där i fickan blev det liggande tills det var dags att tvätta jackan. Och då lade jag det på något bra ställe. Tusan också! Varför ska jag alltid vara så renlig av mig.

Kanske att det går att hitta kortet på nytt, ytterligare två år senare. Men det känns så jobbigt att gå igenom byrån där det skulle kunna ligga. En gång när jag letade pinkoden till mobilen hittade jag förlorade möjligheter för över femhundra spänn i de där lådorna. Det dök upp utgångna presentkort, missade rabattcheckar och en hel Ålandskryssning som passerat bäst-före-datum. Och så väredefull kan väl ändå inte den där välkomstpresenten vara. Undrar vad det kan vara egentligen. En liten domkyrka i keramik? En lunch på UKK? Dispens att köra dubbat på Kungsgatan en hel vinter?

Det är klart, jag skulle kunna folkbokföra mig i sommarstugan på Öland någon månad tills kommunen glömmer bort mig för att sedan ”flytta tillbaka” igen. Det är ju ändå, mina skattepengar, så jag har rätt till min present. Välkomna till Uppsala alla (andra) nyinflyttade!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Johansson