I huvudet på Tycho Hedén

KRÖNIKA. Per Johansson minns Pappa tala om en grön våg. Höll man 70 hela vägen skulle man bara behöva stanna vid ett rödljus. Men nu har rondelliseringstrenden nått rödljusens Mecka. Vad skulle Tycho Hedén sagt?

16 oktober 2009 06:00
Det händer att jag funderar på Tycho Hedén, han med vägen ni vet. Vem var han egentligen? Sov han gott på nätterna och vad hade han för favoritglass? Unnade han sig ett glas någon gång ibland, hade han mjölk i kaffet, var han en spjuver eller knastertorr?
Enligt en säker källa (läs Wikipedia) frågade en gång statsminister Erlander kommunpampen Hedén om denne ville bli minister i den socialdemokratiska regeringen. "Hellre kung i Uppsala än springpojke i Stockholm" ska den gode Tycho ha svarat. Ja, det säger väl i alla fall någonting om honom.

Och så är det den där vägen. Jag minns när jag var liten och Pappa pratade om en grön våg. Höll man bara 70 skulle man bara behöva stanna vid ett enda av alla de där trafikljusen. Det brukade gå sådär - rätt som var lyste det rött igen och vi tvingades släppa fram alla korsande bilar. Själv undrade jag vart alla de där människorna skulle: de som varken valde att köra norrut eller söderut genom Uppsala. Pappa svarade att det var Uppsalabor som skulle till olika platser i stan och jag undrade i stillhet om det verkligen behövdes så många vägar till och från Uppsala. Föga anade jag hur många gånger jag själv skulle korsa den där vägen.

Men var kom Tycho Hedén in i bilden bland alla rödljus. Kanske går det att dra en parallell till en viss byggnad här i stan. Hånfullt kallas byggnaden ibland Hartwighalle eller Lenamausoleet, till minne av en annan S-politiker offrade blod, svett och tårar för att byggandet av huset skulle bli av, trots många protester. Var det samma sak med Tycho Hedén och den där vägen. "Här ska vi bygga en jädrans stor väg med en massa korsningar. Det blir bra för Uppsala" bestämde Hedén och brydde sig mindre om aktionsgrupper som "Stoppa stora vägen".

Ja, inte vet jag. Nu när E 4 har flyttat har vägen blivit kommunal och Uppsala gör som så många andra kommuner: man rondelliserar. För den trenden har ju även nått till rödljusens Mecka. Ska vartenda rödljus på Tycho Hedéns ersättas med rondell kommer vägen bli en enda karusell. "Tramsigt", skulle Tycho själv ha sagt och tagit sig en kopp kaffe med eller utan mjölk och kron.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Johansson