Guldkajan 2010

Nu är det klart. Guldkajorna för år 2010 har delats ut till krogar, barer och kaféer i Uppsala. Läs om vilka som fått pris som Årets krog, Årets bar, Årets kafé, Årets lunchrestaurang, Årets nykomling, Läsarnas favoritkrog samt vem som fått Årets hederspris.

4 februari 2011 09:04

  

Årets krog:  VILLA ANNA

 

Motivering:Varje smak är ett äventyr. Köket på Villa Anna håller en klass för sig.”Utsedd av Citys krogpatrull.

När City promenerar in i den ljusa hotellobbyn hos Villa Anna möts vi av glada miner.
– Tack så hjärtligt. Det här var vi faktiskt värda, säger vd Rafael Löfstedt, när han tar emot diplomet som visar att de är Årets Krog 2010.
– Vi har redan rensat en vägg att sätta upp det på, tillägger han och skrattar.

Helt ovana att få fin kritik är de inte. I slutet på förra året satte de Uppsala på kartan när de fick en topprecension för sin hotellverksamhet av Dagens Nyheter. Men denna gång är det maten som får pris.
– Vi försöker laga närproducerat och ekologiskt och köper till exempel ost ifrån gårdar här i Uppland, säger Markus Eriksson delägare och köksmästare.

För tillfället är menyn komprimerad. Det går att välja på tre förrätter, tre varmrätter och tre desserter.
– Det beror på säsongen. Vi vill bara ha kvalitetsråvaror och då måste man anpassa menyn, säger Rafael Löfstedt.
Att de tar hem priset som Årets Krog tror de beror på all kunskap som vandrar runt i huset.
– Alla tolv som jobbar här har lång erfarenhet inom branschen. Vi är till exempel
riktiga matnördar i köket. Sedan är både lokal och läge idealiska, säger Rafael Löfstedt.

Och visst är det svårt att klaga på det fridfulla domkyrkokvarteret. Men den ljusgråa inredningen har av några gäster ansetts tråkig.
– Och vi lyssnar på våra gäster. Så småning om ska vi piffa till loungen och restaurangen med kuddar och tyger i lite fler färger, säger Rafael Löfstedt med ett brett leende.
Några fler framtidsplaner än så vill de inte avslöja. Förutom att de längtar till sommarsäsongen då de får sätta upp uteserveringen.

Men namnet Villa Anna då, var kommer det ifrån?
– Brukspatronen Ekman byggde det här huset till sin dotter Anna. Anna Ekman blev helt enkelt Villa Anna, berättar Rafael Löfstedt.

  

Årets nykomling: MAGNUSSONS

 

Motivering: "Med en precis lagom dos av stämning, charm och sinne för detaljer bjuder man in till Uppsalas mest centrala – och hjärtliga – vardagsrum.” Utsedd av Guldkajejuryn

När Sofia Sunnerman, som driver Magnussons, kommer in till restaurangen sitter City redan och väntar på henne. När hon får syn på diplomet utbrister hon förvånat:
– Oj! Det här trodde jag aldrig. Gud vad kul!
Medan fotoblixtarna smäller får hon en spontan applåd från restauranggästerna.
Magnussons som öppnade för snart ett år sedan har hunnit få en trogen kundkrets. Här är inredningen lekfull med många detaljer och den känns ung.

Ung är också Sofia Sunnerman, men hon saknar verkligen inte erfarenhet. Vid 23 års ålder har hon bland annat hunnit driva två restauranger, Brasseri Höganäs under 2009 och nu Magnussons.
– Tanken med Magnussons är att det ska vara ett familjärt ställe som är öppet för alla. Vi som jobbar här har alla satt vår prägel på stället, säger hon och visar upp en skylt där det står ”When you are Here you’re family”.
– Skylten har bartendern Hanna Moberg tagit hit. Jag tycker att den beskriver Magnussons perfekt, säger ­Sofia Sunnerman.

 

 

Årets lunchrestaurang: LA FLEUR

Motivering: Kunniga kockar med fantasi sätter knorr på minsta vardagsrätt till lunchen. La Fleur får smaklökarna att blomma.” Utsedd av Citys krogpatrull.

Personalen på La Fleur sitter och fikar när City kommer för att räcka över priset, Årets lunchrestaurang.
– Lunchpriset trodde jag aldrig att vi skulle få, säger Ellie Faraji.
– Nej, vår fokus ligger egentligen på kvällsmenyn, tillägger Reza Faraji.

Visst hade ägarna och makarna hoppats på storslam. Restaurangen var nominerad i hela tre kategorier: Årets nykomling, Årets krog och Årets lunchrestaurang.
– Vi använder samma ekologiska och närproducerade kvalitetsråvaror på lunchen som till kvällsmenyn så det är inte konstigt att betyget blev högt, säger Reza Faraji.
– Det är 2011 nu, och du kommer inte undan om du inte har hållbart och ekologiskt tänkande, säger köksmästaren Andreas Hjort. 
Ellie och Reza Faraji, som båda har lång erfarenhet från resturangvärlden i Uppsala, öppnade restaurangen i våras efter att i flera år ha spanat på ­lokalen där det förr huserade en videobutik.

Läsarnas favoritkrog: PEPPAR PEPPAR

Uppenbarligen har Peppar Peppar nöjda gäster, för med 597 röster tog de för tredje året i rad hem priset som Läsarnas Favoritkrog. Men i år var kampen om topplaceringen hård. 59 röster skilde vinnarna från tvåan Lingon. Tredjeplatsen gick till Villa Anna med 218 röster.
– Det här ser jag som ett bevis på att gästerna uppskattar vår mat och service, säger Peppar Peppars ägare Saffet Caglar.

Nästan hela personalen har samlats när City kommer för att överlämna diplomet.
– Jag tyckte att det var bäst att ringa hit hela styrkan. Jag anade att det gällde det här priset när ni ringde, säger Saffet Caglar.

Men du, det känns som att det är något fuffens när ni vinner år efter år?
– Nej, vi har inte haft någon kampanj på facebook eller liknande. Vi har många stammisar som gillar oss bara. Fast det är klart att jag har försökt att rösta två gånger, men det har inte fungerat, säger Saffet Caglar.

Lingon som föll på mållinjen är lite besvikna.
– Det känns alltid som att man förlorar ett guld snarare än vinner ett silver när man är så nära. Men det är klart att det är roligt att vi fått så många röster, säger Jens Kvisler, som är delägare och köksmästare på Lingon.


Årets hederspris: CAJSA JOHANSSON

Motivering: Den kulinariska resan har gått från tävlingsinriktad kock via take away och catering till fullfjädrad företagsledare. Cajsa Johansson är en målmedveten, engagerad och modern matentreprenör som visat att det lönar sig att våga satsa.” Utsedd av Guldkajejuryn.

Överraskad är det minsta man kan säga om Cajsa Johansson, som äger Cajsa’s Kök, när guldkajejuryns ordförande Jens Pettersson, lämnar över Årets Hederspris. 
– Är det sant? Vilken grej. Jag känner mig verkligen hedrad, säger hon.
Cajsa Johansson har en lång karriär inom restaurangbranschen bakom sig. Först genom restaurangskola i Västerås och sedan som kock på flera av stans krogar och en rad ställen över hela världen.

När hon vid 27 års ålder startade Cajsa’s Kök, då en lunchrestaurang, hade Cajsa Johansson redan nästan tio års erfarenhet i bagaget. Sakta men säkert övergick sedan verksamheten till catering. I dag består Cajsa’s Kök av både ett cateringbolag och ett fest- och evenemangsbolag. Hon har 30 personer heltidsanställda och levererar dagligen mellan 1 500 och 2 000 take away-luncher.
– Numera står jag inte vid kastrullen från tidig morgon till sen kväll, utan jobbar mer med ­business. Men det administrativa får inte äta upp maten, som är hjärtat i ­företaget.

 

Årets kafé: KAFÈ BROSTRÖMS

Motivering: Ett utbud som är rustikt och elegant på samma gång i en trivsam och inspirerande miljö. Att tåget är försenat gör ingenting när man kan ta en fika på ett kafé som detta under tiden.”
Utsedd av Citys kafépatrull.

När City kommer in i Godsmagasinet för att gratulera Kafé Broströms har Bibi Broström, Amelie Jacobsson och Stina Andersson fullt upp bakom disken.
– Nämen, är det sant? Åh vad roligt. Det här trodde vi aldrig, utbrister Bibi Broström glatt när hon får syn på diplomet.

Det är snart elva år sedan hon öppnade kaféet. De temporära konstutställningarna som avlöser varandra har varit med från början.
– Det känns som att det passar med konst i den här lokalen. Det är så öppet och livligt här mitt emellan Kaleido och Stickspåret, säger Bibi Broström.

Hon framhåller deras rättvisemärkta kaffe och ekologiska råvaror. Och berättar att en trend just nu är att äta sundare. Därför ser hon till att alltid erbjuda sådana alternativ. Dessutom bakar de alla bakverk på plats.

Men än syns ingen semla i disken?
– Haha, nej. Jag är noga med att inte tjuvstarta med sådant.

 

Årets bar: OASIA

Motivering: Sprudlande barmingel och fantasifulla drinkar gjorda med omsorg. Oasia håller ställningen som Uppsalas bästa bar.”
Utsedd av Citys barpatrull.

”Se lite glada ut nu då”, uppmanar fotografen Linda Eliasson när hon inser att grabbarna på Oasia inte är några linslusar.
– Först behöver vi lite bira i kroppen, skrattar Martin Roodsari, en av dem som driver Oasia, medan Dennis Andersson, som också driver restaurangen, raskt springer iväg för att kamma håret.

Det är inte första diplomet Oasia tagit hem sedan de öppnade för ungefär två och ett halvt år sedan. De blev Årets bar förra året också, och dessförinnan kammade de hem pris i kategorin Årets nykomling. Men i år blev de alltså Årets bar.
– Våra cocktails är väldigt uppskattade. Jag tror att det är för att vi håller en så pass jämn nivå, säger Dennis Andersson.

En röd tråd är de asiatiska influenserna, och killarna framhåller att Oasia är mycket mer än bara bar.
– Målet är att alla tre delarna med restaurang, bar och nattklubb ska fungera, säger Dennis Andersson.
I sommar öppnar Oasia också för första gången en uteservering. Tidigare år har man i stället hållit stängt under sommaren.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!