"Behövs det en gnutta svartsjuka?"

KRÖNIKA. Det är ett tag sen jag var svartsjuk nu, men jag minns exakt den horribla känslan. Det skriver Frida Norén.

23 december 2011 08:35

Jag fick smaka bitter svartsjuka förra veckan. Tjejen tyckte bland annat att jag var infantil, smaklös, full med bajs och att hon kunde sätta allt hon ägde på att jag hade varit mobbare när jag var yngre. Vi har aldrig träffats men jag förstod av hennes hätska meddelande till sitt ex (min nya vän) att något svart sipprade ur hennes hjärta. Jag brukar njuta kungligt när tjejer retar sig på mig, men i den här stunden tyckte jag i stället synd om henne.

Det är ett tag sen jag var svartsjuk nu, men jag minns exakt den horribla känslan. Nattliga svartsjukegräl som slutade med att jag sprang ner i bostadsrättsföreningens tvättstuga och grät mig till sömns på mangelbänken med någon grannes blekgula Maja Gräddnosloppet-tröja som täcke. Självkänslan var inte direkt på topp. Med en kärlek var det drama flera gånger i veckan. Ständigt kaos och känslosvall. Vi var lika svartsjuka båda två och livrädda att bli lämnade. En kväll tog jag en liten väska och sa att det var över. Jag hann inte många meter längs Fyrisån, innan jag hörde honom skrika mitt namn. I bara kalsongerna, barfota på höstfrosten, sprang han över Eddaspången. Jag grät när jag såg honom, mitt livs största passion.

Jag har förstått nu, att svartsjukan egentligen handlar om var och en av oss, och inte så mycket om vår partner. Kanske självkänslan inte är på topp jämt nu heller, men nu kanske det räcker med ett litet, litet ministickprov i killens mobil efter grabbkvällen på Flustret, i stället för ett grundligt, systematiskt dataintrång. Det är omöjligt att tvinga någon att älska. Det tjänar ingenting till att vara svartsjuk. Ändå kan jag inte sluta tänka på att svartsjukan födde så mycket passion. Var det bara en illusion? Eller behövs det en gnutta svartsjuka för att hålla liv i en relation? Jag inser ju att några fler nätter i tvättstugan skulle jag aldrig orka med mer. Jag önskar också att det inte är för att jag har blivit äldre, utan för att jag blivit visare. Det är faktiskt en ganska skön känsla att förlika sig med – att han älskar mig, så länge han har lust.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Frida Norén