7 x öppna förskolor i Uppsala

Citys reporter Erika Hagegård och dottern Kajsa Särnholm har under en månads tid besökt öppna förskolor runt om i Uppsala. Se vilka betyg de gett de olika verksamheterna.

29 oktober 2010 09:59

FYRA KAJOR
Hornet
Svartbäcksgatan 28. Mitt emot Linnéträdgården.

Vad: Öppen förskola mitt i stan som drivs av KFUM/KFUK. På eftermiddagarna är det kulturcafé för ungdomar i samma lokaler, så här är ingen utpräglad nallestämning. Lite 50-talsstuk på inredningen. Ibland är det tema­dagar, föreläsningar och fotografering, och man får gärna komma med egna initiativ.
Fika: Hembakt bröd och ekologiskt te/kaffe kostar 13 kronor, smörgåsrån och majskrokar ingick. Jättegott!
Trängsel: City träffar fem pappor och tre mammor, men 20-25 barn samtidigt är vanligt.
City tycker: Här är lätt att bara slinka in en stund. Som pappan djupt nedsjunken i soffhörnet konstaterade: ”Här är det lite skönt bohemiskt, inte så uppstyltat.” (Var hans barn höll hus förtäljer inte historien).
Kajsas favorit: En skällande svart-vit plasthund som tyvärr också var alla andra barns favorit.


Kajsa Särnholm och Mohammed Omar utnyttjar golvytan i Sävja.


FYRA KAJOR
Sävja

Daneporten, Västgötaresan 64.

Vad: Kommunal öppen förskola. Här var man först i Uppland med ett tätt samarbete med BVC, MVC och familjeenheten. Personalen pratar svenska och arabiska och det finns en särskild grupp för kvinnor med invandrarbakgrund. Vid Citys besök säljs begagnade barnkläder. I höst blir det fotografering, dockteater och julfest.
Fika: Kaffe, te och kaka för 10 kronor. Enkelt och lite i minsta laget om man är hungrig.
Trängsel: 18 barn med föräldrar är där samtidigt som City. Rekordet ligger på 120. Men de stora lokalerna gör att många får plats.
City tycker: Lokalerna känns kontorsaktiga, men det är smidigt att allt finns under samma tak. Man känner sig sedd och omhändertagen, trots att personalen har fullt upp. Det är bra att det finns en tydligt avgränsad matdel där man kan slabba bäst man vill.
Kajsas favorit: Kassa­apparat med färgglada plastpengar.

TRE KAJOR
Treklangen
Valthornsvägen 19 i Gottsunda.

Vad: Kommunal öppen förskola i splitternya lokaler som även har egen utegård och ateljé. Samarbetar mycket med BVC, MVC och familjeenheten och tar in föreläsare därifrån eller till exempel från närpolisen. Ibland är det besök av en modersmålspedagog som ger extra stöd till flerspråkiga familjer. Man kan gå på babymassagekurs i kuddrummet. En del av verksamheten hålls tillsammans med Kristallens öppna förskola och personalen (som arbetar både på Kristallen och Treklangen) talar svenska, engelska, arabiska och franska.
Fika: Kaffe, te, smörgås med pålägg kostar 20 kr per familj. Gott!
Trängsel: I snitt 30 barn per dag. Lokalerna är inte så stora men när City är där finns det gott om plats.
City tycker: Bra med egen utegård, det har vi saknat på andra ställen. Kul att man på ett enkelt sätt kan få möjlighet att träffa folk från många olika kulturer.


Kram på dig, vännen! Kajsa Särnholm och Arman, 4 månader, fann varandra på Kristallen i Gottsunda.

FYRA KAJOR
Kristallen

Valthornsvägen 19 i Gottsunda.

Vad: Kommunal öppen förskola för kvinnor och deras barn, inte bara för dem med invandrarbakgrund. Planer finns på att starta en pappagrupp. Personalen (som även arbetar på Treklangens förskola) har utbildning och ger kurser i Cope, ett självhjälpsprogram för att undvika onödiga konflikter. Ibland hålls sångstund och andra aktiviteter tillsammans med Treklangens öppna förskola.
Fika: Kaffe, te, smörgås med pålägg kostar 20 kr per familj. Gott!
Trängsel: Små lokaler med många leksaker. Antalet besökare varierar. När City är där är det inte trångt.
City tycker: Det känns lite udda med en öppen förskola bara för mammor, men personalen övertygar oss om att behovet finns. Ingen av de mammor som City träffar har svenska som modersmål men vill gärna prata och stämningen är uppsluppen och vänlig.
Kajsas favorit: Arabisk diskodans.

TRE KAJOR
Nyponrosen

St Perskyrkan eller Almtunakyrkan (City besökte St Perskyrkan).

Vad: En väletablerad öppen förskola i kyrkans regi som på somrarna flyttar ut i trädgården. På tisdagar är man i Bolandsskogen en stor del av året.
Fika: Frukt och bröd i bitar, saft, kaffe och te. 20 kronor för vuxna, gratis för barnen. Smakar dagis men ger energi.
Trängsel: City är där samtidigt som åtta pappor och sex mammor, trots att klockan bara är 9.30. Man leker i ett rum, fikar i ett annat och sångstunden är i själva kyrkosalen så det finns gott om plats.
City tycker: Här finns många stammisar som håller sig till sina kompisar. Men som ny blir man väl omhändertagen av personalen. Sångstunden med komp och rörelser är kul och drar folk.
Kajsas favorit: Dockrummet med en dörr som gick att öppna och stänga. Och öppna och stänga. Och öppna …

FYRA KAJOR
Heidenstam

Heidenstamsgatan 65.

Vad: Kommunal öppen förskola med engagerad personal. Lördagsöppet ibland, och vissa dagar gör man utflykter. Bokförsäljning. Tvillinggrupp som lockar folk från hela Uppland.
Fika: Vetekakor med smör, ost, korv och grönsaker. Saft, kaffe och te. 15 kronor för vuxna, 5 för barn. Helt okej.
Trängsel: Ibland blir det trångt men det brukar enligt personalen reglera sig självt. City har sällskap av åtta mammor och tre pappor. Det är ganska lugnt mycket tack vare planlösningen med korridorer och åtskilda rum.
City tycker: En bra första-gången-förskola. Personalen visar runt och det känns som att många är här för att känna sig för. Man får lite förberedelse på hur det skulle kunna kännas att ha sitt barn på dagis.
Kajsas favorit: Sångstunden och den härliga lådan med saker som representerade olika sånger.


Kajsa Särnholm trivs på Spirans korvgrillning. Foto: Nina Leijonhufvud
 

FEM KAJOR
Spiran

Vindhemskyrkan, samt i Stabbyskogen på onsdagar (som City besökte).

Vad: En öppen förskola i kyrkans regi för dig som gillar att vara ute. Samlingsplats vid onsdagarnas utevistelse är en mysig glänta med grillplats, bord och stubbar. Här finns också en bana med uppgifter. Från november tar onsdagarnas uteverksamhet med samling i skogen uppehåll till vecka 9, men man kommer även under vintern att ha vissa uteaktiviteter då och då.
Fika: Personalen fixar eld, ketchup och senap. Mat får du ta med själv.
Trängsel: 54 personer kommer dit när City besöker, men det spelar inte så stor roll när man är utomhus. Rekordet ligger på 80.
City tycker: Jätteskönt att vara ute. Personalen är vänlig och det är lätt att få kontakt med folk. Kul sångstund med många nya låtar blandat med klassiker.
Kajsas favorit: Sitta och värma sig vid grillen och titta på folk.

Gillar nycklar och mobiler
Namn: Kajsa Särnholm.
Ålder: Snart 15 månader.
Familj: Pappa Erik Särnholm och mamma Erika Hagegård.
Bor: Höganäs, Uppsala.
Intressen: Plocka ur köksskåpen och leka i parken. Tycker mycket om nycklar och mobiler.
Aktuell: Har tillsammans med mamma Erika Hagegård testat öppna förskolor runt om i Uppsala för Citys räkning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!