– Alla undrar varför ingen hämtat soporna och en person hörde av sig till Uppsalahem i fredags, men det har fortfarande inte hänt något, säger en av hyresgästerna som bor i en av Uppsalahems lägenheter på Granitvägen i Eriksberg.

Fastighetsägaren Uppsalahem svarar att det är när hyresgäster trots förbud ställer in grovsopor i miljöstugorna som problemen uppstår. Då kan inte de entreprenörer som anlitas av Uppsala Vatten göra sitt jobb.

– Vi jobbar hårt med information och har gjort så under lång tid. Sopåkarna kan inte komma i miljöstugorna och tömma kärlen om hyresgäster ställer grovsopor där, säger Linda Ryttlefors, kommunikationschef på Uppsalahem.

Artikelbild

| Att hyresgäster slänger grovsopor i miljöstugorna är en av de vanligaste orsakerna till att entreprenörerna inte kan tömma miljöstugorna, uppger Uppsalahem.

Enligt hyresgästen hade det på tisdagskvällen gått minst tio dagar sedan soporna hämtades.

– Jag var borta under helgen och när jag kom tillbaka så hade folk börjat lägga soppåsar på golvet för att containrarna var fulla, och nu går det knappt att gå in där för att det är så mycket sopor. Jag vågar inte gå in där nu för att jag tänker att det kan finnas råttor.

För Uppsalahem, med omkring 16 000 bostäder i Uppsala kommun, är klagomål på sophämtningen inget ovanligt.

– Vi har fastighetsskötare i alla våra områden som kontinuerligt ronderar soprummen men trots informationskampanjer hamnar grovsopor som resårmadrasser i soprummen. När sophämtarna inte kan ta hand om soporna måste våra fastighetsskötare städa undan, och ibland hinner vi inte med, säger Linda Ryttlefors.

Artikelbild

Hyresgästen köper dock inte Uppsalahems förklaring att det är grovsopor som står i vägen:

– Nej, några sådana har jag inte sett till.

– Kanske det är för att vi redan har plockat bort dem. Att hyresgäster slänger grovsopor i miljöstugorna är en av de vanligaste orsakerna till att entreprenörerna inte kan tömma miljöstugorna och inte gör det förrän grovsoporna är bortforslade, uppger Linda Ryttlefors.