Uppsala först med "råa" bostäder

Betonggolv, betongväggar och en helt öppen planlösning. Så kommer det att se ut i lägenheterna när projektet RAW Rosendal är färdigbyggt.

7 maj 2019 16:17

– Det kommer att bli en helt ny nisch på bostadsmarknaden där köparen få full frihet att anpassa sin bostad efter sina egna behov, säger Johan Berg och Oliver Thornton på RAW Property som står bakom det unika Uppsalaprojektet.

Sammanlagt 40 bostadsrätter blir det i det nya huset i Rosendal. Eftersom det bara byggs ett skal blir samtliga lägenheter ettor av varierande storlek. Sedan är det upp till köparen att sätta in mellanväggar och lägga golv efter sina egna behov och sin egen smak.

Uppsala blir först i landet med det nya sättet att bygga bostäder där målsättningen är billigare bostäder. Byggstarten för pilotprojektet är planerad till årsskiftet och har fått ett innovationsstöd från Boverket för innovativt och hållbart byggande av bostäder.

Johan Berg och Oliver Thornton har jobbat med projektet i flera år och bland annat besökt liknande projekt i Amsterdam och Helsingfors.

– Projektet i Helsingfors präglades av stor mångfald när det gäller vilka som valde att flytta in och det var en härlig nybyggaranda bland de boende, berättar de.

Trots att lägenheterna levereras till köparna som helt råa är de dock inflyttningsklara direkt, om köparen vill. Det kommer att finnas färdigställda badrum och kök i samtliga lägenheter. De minsta lägenheterna blir på 29 kvadratmeter, de största på 85 kvadratmeter ,fast med dubbel takhöjd. Väljer köparen att lägga ett extra golv/tak blir boytan betydligt större. Hur stort intresset bland Uppsalaborna är får man en första fingervisning om nu när lägenheterna börjar säljas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson