– Dockan sover, säger snart tvååriga Clara och lägger en filt över henne i den lilla docksängen.

Sedan fortsätter hon att visa upp sitt och sin tvillingsyster Sofies rum på andra våningen i det nybyggda radhuset i Vårdsätravik. En nalle får lägga sig på hedersplatsen i Claras egna gråa säng. Familjen flyttade hit veckan före jul­afton och känner sig allt mer hemma ju mer tid som har gått.

– Vardagen med jobb och två små barn gjorde att flytten tog mycket tid men nu börjar vi få ordning på saker och ting. Första månaden fick vi vänta tills barnen somnat innan vi kunde få bort kartonger och sätta upp hyllor men nu har vi tid att göra andra saker och behöver inte konstant åka till affären för att köpa muttrar eller skruvar, säger Henrik Moström.

Artikelbild

| Henrik och Cornelia bodde tidigare i Ulleråker och är glada över att ha kommit tillbaka till sina gamla trakter.

En del projekt återstår på den nedskrivna att göra-listan, men det är inget brådskande.

LÄS MER: Melina hittade sitt hem i nya Gränbystaden

Cornelia och hennes man Henrik ville komma närmare naturen och slog till på det här huset när det dök upp i deras flöde i sociala medier.

– Vi saknade känslan av att kunna sova med öppet fönster utan att störas av trafiken. Barnen kan leka på baksidan utan problem, vi kan ta skridskorna i handen för att gå ut och åka precis nedanför oss och det kommer en ekorre flera gånger om dagen och äter nötter som vi ställer ut till den, säger Cornelia Moström.

Artikelbild

| Fullt upp i vardagsrummet för tvillingfamiljen Moström.

Efter ett tag har dockan sovit klart och väcks för att följa med på resten av rundvisningen. Vi går en trappa upp till tredje och översta våningen i radhuset. Familjen Moström var en av de första som flyttade in i ett av 26 nybyggda radhus i området Vårdsätravik som ligger bara 300 meter från vattnet.

– Vi har inte riktigt bestämt vad som ska hända med alla rummen ännu utan det får vara lite som det är just nu. Vi har ett gästrum som vi ibland använder själva eftersom vi båda jobbar skift och kan behöva gå upp väldigt tidigt ibland. Då är kaffe en räddare i nöden, säger Henrik.

Artikelbild

| Vårdsätravik. Radhusen var det första som byggdes klart i det nya området som fortsätter att utvecklas.

Båda jobbar inom flygbranschen – Henrik som pilot och Cornelia som purser – och hade högt flygande planer för radhuset när de flyttade in.

– Vi jobbar båda i en väldigt instängd miljö och tillbringar mycket tid i ett plåtrör där vi inte direkt kan gå ut från planet för att ta fem minuters frisk luft. Därför ville vi skapa ett luftigt och fritt hem där vi kan röra oss både inne och ute, säger Cornelia.

Artikelbild

| Med två små barn och en katt händer det mycket hos familjen Moström.

Snart får familjen nya grannar. Andra försäljningsetappen av bostäder pågår för fullt i området som ligger sydväst om centrala Uppsala vid sjön Ekoln.

– Vi tror och hoppas att luftigheten och friheten med naturen i fokus kommer att finnas kvar. I många nya områden känns det som man bygger väldigt tätt och vi hade det så där vi bodde tidigare. Därför är vi väldigt glada och nöjda med att ha kommit bort från det, säger Henrik.

Artikelbild

| Tvillingsystrarna Sofie och Clara gillar att sitta vid köksbordet och rita.

Slutligen vill Clara och Sofie visa upp sitt Pippi Långstrump-tält på neder­våningen där mycket tid tillbringas. Det märks att Astrid Lindgrens sago­figur är omtyckt och i huset finns flera dockor med rött hår, tv:n står på och visar Pippi som busar med poliserna Kling och Klang medan Lilla gubben och herr Nilsson ser på.

– Det är klart att bostaden hade sett annorlunda ut om vi inte hade haft barn, vi är båda intresserade av inredning. Vi satsar på hållbara möbler som är lite dyrare, men som vi tänkt på ett tag och kan ha en längre tid framåt. De går att flytta runt och sedan anpassar vi olika detaljer och färgskalor efter dem, säger Cornelia.

Artikelbild

| Utanför fönstren finns skog och natur som familjen Moström ville komma närmare.

Det är på nedervåningen i köket och vardagsrummet som familjen tillbringar mest tid. I mitten av vardagsrummet står ett bord med en betongskiva som paret gjutit själva eftersom de inte hittade något annat som de ville ha.

– Vi har en ganska modern stil och smak med betoning på klassiska detaljer. Sedan får det anpassas efter barnen och deras behov. Det här ska vara ett hem att växa upp och ha kul i, säger Henrik.

Artikelbild

| Henrik och Cornelia har varit tillsammans sedan 2006 och bott i bland annat Luthagen och Alsike i Knivsta.

De flesta möblerna i radhuset kommer från deras tidigare bostäder och kompletterades med nya garderober samt hyllor.

– Bostaden har blivit allt som vi hoppades och räknade med och vi kan se oss bo här i många år till. Det går att anpassa så att tjejerna kan få varsitt rum när de blir äldre eller bo kvar i samma som de gör nu. Sedan vill vi verkligen att de ska växa upp och känna att det är naturligt att vara ute i naturen. Det är viktigt för oss.

Artikelbild

| Byrådörrarna i tvillingarna Clara och Sofies rum har mamma Cornelia gjort själv.

Tipsa oss!

Tipsa redaktionen om fler som flyttar in på bostad@unt.se.