Tufft hitta studentbostad i Uppsala

Terminsstart vid Uppsalas universitet – och som det sett ut de senaste åren är bostadssituationen akut för många nya studenter.

28 augusti 2019 14:05

– Allra svårast är situationen för studenter från andra EU-länder som inte täcks av någon bostadsgaranti, säger Johannes Bäck, ordförande i Uppsala Studentkår.

Sveriges förenade studentkårer (SFS) har samlat in kötider och tillgången på bostäder för studenter i 33 städer i sin årliga bostadsrapport. Även i år tillhör Uppsala de städer där det är som svårast att hitta bostad.

Tillsammans med elva andra städer tillhör Uppsala den rödmarkerade gruppen i SFS:s bostadsrapport, städer där väntetiden är över ett halvår. I Uppsala är dock väntetiden betydligt längre än så, 3,5 år via Uppsala bostadsförmedling.

Via Studentboet förmedlas andrahandsuthyrning och uthyrning av rum i lägenheter. Även i år har man även ordnat akutboende. Ett vandrarhem i centrala Uppsala är bokat under några veckor. Där finns 28 bäddar i fyrbäddsrum.

– Akutboendet blev fullbokat direkt när vi öppnade möjligheten för ansökan. De som bor där får en frist på några veckor, sedan måste de ha ordnat sitt boende, säger Johannes Bäck.

Görs det tillräckligt för att avhjälpa bostadsbristen på sikt?

– Kåren drev en kampanj för några år sedan med krav på 4 000 nya studentbostäder, det blev bara 2 000. Men det byggs mycket bostäder för studenter nu, även nationerna har börjat bygga mer. Vi är på god väg i Uppsala, men det kommer vara brist på bostäder under många år till, säger Johannes Bäck.

För nya studenter på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Ultuna, är också situationen svår, men kötiden för ett studentrum i Stiftelsen Ultuna Studentbostäder är kortare.

– Där är kötiden i nuläget cirka ett år, säger Jakob Nygårds, ordförande i Ultuna studentkår.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson