Med körsång, tal och ett symboliskt startskott påbörjades bygget officiellt på måndagen. Det är den gamla institutionsbyggnaden från 1935, ett par hundra meter från Fyrisån, som nu byggs om och ska ge plats för 108 nya lägenheter på området. Byggnaden byggs om helt invändigt där det blir ettor, tvåor och treor, men även 8-rummare för kollektivboende för forskare och studenter vid SLU. Eftersom många av studenterna vid SLU har husdjur kommer boendet få en gemensam husdjursdusch i bottenplanet.

– Lätt tillgängliga och bra bostäder för studenter och gästforskare är en viktig konkurrensfaktor, både när vi ska locka till oss de allra bästa studenterna och de allra bästa gästforskarna. Att bostäderna ligger i vårt trivsamma och natursköna campusområde med närhet till arbetsplatsen innebär också att de som bor där slipper miljöpåverkande långa resor, sade Erik Fahlbeck, prorektor vid SLU, vid den officiella byggstarten.

– Uppsala behöver fler studentbostäder. Ingen ska behöva tacka nej till en utbildning eller möjlighet att forska i Uppsala på grund av att man står utan boende, sade Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Artikelbild

| Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska Hus, framför byggnaden som nu byggs om till studentbostäder.

För Akademiska Hus är projektet den första satsningen på studentboende i Uppsala. Men det kan bli fler.

– Vi äger tomter i Rosendal där vi planerar nybyggen av studentbostäder, säger Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska Hus.

Inflyttning är beräknad till våren 2020 och ombyggnaden beräknas kosta 193 miljoner kronor.