Smarta vitvaror väntar på genombrottet

Smarta vitvaror som kan anslutas till det trådlösa nätverket i hemmet finns sedan en tid i handeln. Någon storsäljare är det inte – än.

30 november 2018 12:00

– Vi har haft smarta vitvaror i butiken några år nu, vi säljer fortfarande inte särskilt mycket men det börjar växa, säger Dennis Pedersen, butikschef på Elon i Bolandcity.

Har jag mjölk och ost hemma? Några tryckningar senare på din smarta telefon vet du eftersom kylskåpet är utrustat med kameror som visar innehållet. Eller så inser du att dina gäster kommer nästan samtidigt som du kommer hem, behöver jag dammsuga i hallen och köket kanske? Samma sak där. Robotdammsugarens kamera visar hur det ser ut och sätter genast i gång med golven i hall och kök, om du så önskar.

Dennis Pedersen tror dock att det är tvättmaskinen som kommer att slå igenom först av de smarta vitvarorna.

– Där finns det mycket nytta för kunden. Förutom att starta maskinen på distans, talar den om när tvättmedlet är slut och när maskinen är klar. I stället för att välja bland tvättmaskinens program matar du in vilka kriterier som gäller, så sköter tvättmaskinen resten, berättar Dennis Pedersen.

– De smarta produkterna blir på så sätt en möjlighet att göra ditt hem mer energieffektivt.

Den nya tekniken finns redan för de flesta typer av hushållsmaskiner: Kylskåp, diskmaskiner, fläktar, kaffemaskiner, torktumlare, tvättmaskiner med mera. Även tandborsten finns, som håller reda på hur du sköter tandborstningen. I appen ser du bland annat hur länge du borstat tänderna i genomsnitt den senaste tiden. Borsta måste du dock själv. Än så länge.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!