Skytteanska trädgården basunerar inte ut sin existens

Mitt i Uppsalas själva hjärta, intill Skytteanum ligger en lummig, välkomnande 1600-talsträdgård. Den är sällan besökt, kanske för att den inte direkt basunerar ut sin existens.

Lummigt. Skytteanska trädgården, med rötter i 1600-talet, ligger i centrala Uppsala.

Lummigt. Skytteanska trädgården, med rötter i 1600-talet, ligger i centrala Uppsala.

Foto: Staffan Claesson

Uppsalas gömda pärlor2016-10-21 05:00

Trädgården är dock välkänd mark för de skytteanska katterna Simba och Elvis som bor i professorsbostaden. Om morgnarna kan man se dem ligga på trappan till Skytteanum och njuta av den uppåtgående solen, övervakade av Domkyrkans S:ta Cementa-ängel och suveränt oberörda av förbipasserande. På sin höjd höjer de ett ögonbryn när upphetsade hundar sticker in sina nosar genom järnstaketet.

Senare på dagen tar seminarier och föreläsningar vid, och i stället är det statsvetarstudenter som hänger på trappan

– Så här dags ligger katterna inne i huset och sover, säger Carsten Lundequist, pensionerad ekonomhistoriker som vi stöter på under äppelträden. Han bor här i Skytteanum som är av stans äldsta byggnader, och är gift med innehavaren av skytteanska professuren Li Bennich Björkman.

Skytteanska trädgården är den enda kvarvarande delen av stadens 1600-talsstadsgård. Man når den via en port i Atterbomska huset inne på gården. Det märkliga huset var en gång brygg- och bagarbod, och än längre tillbaks bostad åt skalden Per Daniel Amadeus Atterbom.

Intrycket av lustgård är starkt, trots att det mesta som växer här är nyttigheter: bär, frukt, grönsaker och kryddor. Karaktärsträden i trädgården får besökaren att förbluffad stanna till: en uråldrig lind med enorm omkrets, och en mäktig mossbelupen hängbjörk, så märkligt vuxen att den ser ut att ha drabbats av skolios.

Men det är förstås körsbärsträden och äppelträden som lockar trädgårdens olika trastarter; så här års kalasar de på fallfrukt. Överallt runt grusgångarna kastar jordsgubbspnatorna ut sina revor – näst efter Ulva måste detta vara stans jordgubbstätaste plats. Köksträdgården prunkar av frodig mangold och kraftfulla luftlökar, och murarna som omgärdar trädgården täcks av humle som tacksamt klättrar uppför sina störar.

LÄS OCKSÅ:
UPPE VID LUGNET FÅR SJÄLEN FRID

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!