Sex tips som sparar pengar

Känner du av fattiga januari efter ­julens utgifter? Här är Bostads­guidens bästa tips till dig som vill börja leva mer sparsamt.

11 januari 2019 17:00

– Sparande kan kännas som att man låser in sig, men tänker man ett steg till är det nyckeln till ekonomisk frihet med fler möjligheter, säger Elin Håkansson, som tillsammans med kollegan Carina Mattsson jobbar med ekonomisk rådgivning på Konsument Uppsala.

Här listar Bostadsguiden några tips som hjälper dig att spara på slantarna.

1. Börja månadsspara

– Det svåraste med sparande är att komma igång. Med en stående överföring varje månad sköter det sig själv. Sen kan det bli en trigger att se pengarna växa, säger Elin Håkansson.

Kom ihåg att amorteringar på lån också är ett sätt att spara.

2. Minska bostadskostnaden

Bostaden är ofta den största utgiften i ett hushåll. Kan du få tag på ett billigare boende? Bor du stort kanske du kan hyra ut en del till en student. Eller hitta någon att bo tillsammans med så att ni kan dela på kostnaderna. En annan möjlighet är att hyra ut din bostad när du själv åker på semester.

3. Ät smartare

Genom att skippa lunchen på stan och göra matlåda kan du spara över 1 000 kronor i månaden. Bjud hem vännerna på knytkalas så får ni en helkväll till en bråkdel av vad krogrundan kostar. Att minska på köttet och äta mer bönor, rotfrukter och kål är bra för både plånboken, hälsan och miljön. Bär och svamp hittar du gratis i naturen att frysa in.LÄS OCKSÅ: Därför är köpstopp bra i januari!

4. Ha koll på onödiga utgifter

Också små inköp blir på sikt stora summor. Avstår man från att köpa kaffe för 25 kronor per dag blir det 9 000 kronor på ett år.

– Men det är bara du själv som kan bestämma vad som är onödigt. Är det viktigt för dig att snusa? Kan du välja bort Netflix? Måste du ha en bil fast det kostar minst 3 000 kronor i månaden? Här finns inget rätt och fel, säger Elin Håkansson på Konsument Uppsala.

LÄS MER: Är januari en fattig månad för dig?

5 Stoppa din inre pryljägare

Vårda och laga dina saker i stället för att köpa nya. Välj begagnat eller låna av familj och vänner. Sov på saken innan du köper något – tycker du fortfarande att du behöver prylen?

Genom att testa köpstopp en månad, då du bara handlar det absolut nödvändiga som mat och medicin, kan du spara stora summor varje månad.

Sälj sånt du inte behöver. Många kan få ihop tusentals kronor på en ordentlig rensning.

6 Se över abonnemangen

Betalar du mer än du behöver för telefon, tv, tidningar och internet?

– Många sitter kvar i abonnemang som de inte utvärderar, säger Carina Mattsson på Konsument Uppsala.

Konsument Uppsala erbjuder kostnadsfri rådgivning

Konsument Uppsala är en rådgivande verksamhet inom Uppsala kommun.

De arbetar inom två områden, konsumentrådgivning och budget- och skuldrådgivning för den som har skulder eller inte får pengarna att räcka till. Tar emot besök och ger råd över telefon och mejl. Rådgivningen är kostnadsfri.

Målgrupp är alla som bor i Uppsala kommun.

Finns på Stadsbiblioteket i centrala Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Ellström