Sex saker att använda löven till

När löven har fallit från träden blir de en resurs för din trädgård – som jordförbättring, skydd och ­täckmaterial. Här är allt du kan göra med höst­löven i stället för att elda upp dem eller köra dem till tippen.

Räfsa gärna ihop löven och använd dem som täckmaterial, köldskydd eller jordförbättrare. Men låt lite löv ligga kvar på gräsmattan så att maskarna har något att jobba med.

Räfsa gärna ihop löven och använd dem som täckmaterial, köldskydd eller jordförbättrare. Men låt lite löv ligga kvar på gräsmattan så att maskarna har något att jobba med.

Foto: Jessica Gow/TT

Trädgård2017-11-03 06:00

1. Gör en lövkompost

Höstlöv innehåller inte mycket näring, men är en utmärkt jordförbättrare. När löven komposterats blir de till en fin mull som är fuktighetsbevarande och ger bra struktur åt jorden. Lövmull kan man göra på flera sätt – ett är att fylla en plastsäck med löv och vattna ordentligt. Knyt ihop säcken och gör några hål i botten, låt den stå utomhus i skugga i ett eller två år. Ett annat sätt är att lägga löven i en hög i en skuggig del av trädgården. Vänd dem efter ett år, vattna om de är torra. Processen kan skyndas på med hjälp av lite färskt gräsklipp. Det går också bra att gräva ned löven direkt i jorden, förr eller senare förmultnar de

2. Vinterskydda buskar

Många buskar vill ha ett skyddande täcke kring fötterna under den kalla vintern. Rädda rosen från kylan genom att kontrollera att det finns tillräckligt med jord runt rötterna, täck därefter med höstlöv och toppa med granris. Hallonbuskar vill gärna ha höstlöv under sig på vintern.

3. Hjälp din kökskompost

Torra löv är värdefullt material att blanda med blött kompostavfall för att skapa en bättre balans. Särskilt mitt i sommaren och mitt i vintern kan det vara ont om ”brunt” material, då kommer sparade höstlöv väl till pass.

4. Täck trädgårdslandet

När odlingssäsongen är över kan trädgårdslandet med fördel täckas av höstlöv. För bäst näring och struktur samt minskning av ogräs som inte får fäste under täckt jord: Lägg ett lager grönt, som blast från skördade grönsaker eller gräsklipp, över trädgårdslandet.

Lägg på ett lager höstlöv och toppa med något tungt som får löven att ligga kvar, till exempel ett kompostgaller. Under täcket jobbar maskar och andra smådjur ostört med att lufta jorden och bryta ned materialet.

5. Mata maskarna i gräsmattan

Lämna alltid lite höstlöv kvar på gräsmattan åt daggmaskarna att dra ned. Det bidrar till bättre dränering, och daggmaskarnas avföring gödslar dessutom jorden.

Kör gärna över löven med gräsklipparen när du klipper gräset sista gången för säsongen.

6. Förvara lökar

Många lökar och knölar med ursprung i andra delar av världen trivs ute i vårt sommarväder, men klarar inte den kalla vintern.

Gräv upp lökar från bland annat canna, dahlia och gladiolus och låt dem övervintra i lådor och kartonger fyllda med höstlöv, tills det är dags att plantera ut dem igen till våren. (TT)

Därför blir löven gula och faller

Löven ändrar egentligen inte färg på hösten, för de har redan alla de gula, violetta och röda färgerna i sig under sommaren. Men det syns inte eftersom klorofyllet som bildas i bladen under sommaren suger åt sig violett och rött ljus från solen – och reflekterar grönt ljus.

På hösten när solljuset minskar och temperaturen sjunker minskar produktionen av klorofyll, den gröna färgen går tillbaka och de andra färgerna framträder.

Löven faller till slut för att avdunstningen ska bli mindre – bladskaftet som håller lövet kvar blir allt mindre hållbart, tills det går av och lövet faller från grenen eller kvisten. Trädet vet att det är dags när det blir mörkt och kallt.

Andra saker att göra med löv

Låt lövhögen bli vinterbo för igel­kottar, som på vissa håll är utrotningshotade för att vi städar för mycket i trädgårdarna.

Gör en vacker krans eller en bukett av lönnlöv.

Hoppa i högen och njut av doften.

Källor: Natursidan.se, Odlings-tv, Odla.nu, bloggen Skillnadens trädgård, ­Trädgårdsväxter.com, Uppsala universitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!