Sätt servetter på dina saker

Trött på den gamla byrån eller kaffebrickan? Då kan du vara miljömedveten och ge den nytt liv med decourpage.

12 oktober 2018 18:00

Tekniken har lång historia och är spridd över nästan hela världen. Men i norra Europa är den knappast utbredd. Men nu slår Katherine Fuenzalida ett slag för decoupage i Uppsala.

– Det är bara fantasin som sätter gränserna, säger Katherine Fuenzalida.

Hon kom själv i kontakt med decoupage vid ett besök i Chile för fyra år sedan där en väninna pyntade saker med den tekniken.

– Jag blev intresserad direkt.

Hon sökte mer information om decoupage på nätet, Youtube visade sig vara en guldgruva, och har sedan gått kurser i ämnet. Nu blir hon själv lärare när en kurs startar i samarbete med Sensus studieförbund i Uppsala.

Papper, lim, lack och acrylfärg är det som behövs. Pappersmotivet fästs med lim och sedan lägger man på några lager lack ovanpå. Föremålet kan vara vad som helst, oavsett material.

På många av föremålen som Katherine Fuenzalida visar har hon använt servetter.

– Men man kan använda vilket papper som helst, eller varför inte skriva ut sina favoritbilder på skrivaren och sätta fast, säger hon.

– Börja med småsaker och lär dig tekniken där. Sedan kan man ge sig på större saker säger hon och visar en gammal koffert och ett träskrin som tidigare innehöll vinflaskor.

Tråkiga föremål som var färdiga för att kastas. Båda är nu dekorerade med fina motiv och har fått ett nytt liv.

– På så sätt blir min kurs även en hjälp till återanvänding. Det är ju en trend nu med att återanvända gamla saker och samtidigt miljövänligt.

Decoupage

Ordet découper är franska och betyder att klippa ut. Hur gammal tekniken är är okänt. Under antiken brukade gravar smyckas med den tekniken. I Kina användes den tidigt för att dekorera fönster och föremål.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson