HUR SKA JAPANSK MISPEL SKÖTAS I VINTER?

Fråga: Jag har en japansk mispel. Den är frösådd, tre kärnor planterades för 16 månader sedan och den högsta av de tre stammarna är cirka 70 cm ovan jord. Under sommaren har den stått ute men är nu intagen och står i ett söderfönster. Hur skall den hanteras i vinter? Krukan börjar bli liten, kan jag dela på stammarna vid en omplantering? Kräver den någon speciell näring? Eftersom den betyder mycket för oss så vill jag maximera dess trivsel.

Per

Artikelbild

| Japansk mispel är relativt lättsådd och lättodlad och bör förvaras inomhus vintertid på en ljus och sval plats.

Svar: Japanska mispel kan och bör stå utomhus från månadsskiftet maj–juni (när frostrisken är över) tills det är dags för minusgrader igen i september–oktober. Då ska den få komma inomhus för att placeras på en ljus, sval plats. Tillskottbelysning med växtlampa är bra vintertid, vattna sparsamt och tillför växtnäring enligt den så kallade promillemetoden (1 ml Blomstra per liter vatten vid varje vattning året runt). Den tål beskärning mycket bra och den utförs med fördel på våren i mars–april, precis innan den ska få komma ut på det årliga grönbetet igen.

Jag tycker ni ska dela på stammarna och det gör ni också bäst på våren. Separera försiktigt och plantera om dem först i varsin kruka, vänta sedan några veckor med beskärningen. Jag tror det är bra om ni beskär dem ganska hårt för att på så vis få tätaste, snyggaste plantorna med tiden.

Läs mer om japansk mispel i ”Om konsten att odla det omöjliga” av Peter Englander (Bonnier Fakta, 2016) och om hur sådden går till i Eva Rönnbloms bok ”Så frön från exotiska frukter” (Ordalaget, 2016).

LÄS OCKSÅ: Så skyddas fruktträden i vinter

Artikelbild

| Buskpion eller trädpion tål beskärning mycket bra och ska beskäras efter blomningen eller under vårvintern.

NÄR SKA TRÄDPIONEN BESKÄRAS?

Fråga: När ska jag beskära min trädpion? Den är cirka tio år gammal och blommar underbart varje försommar. Den är ganska stor, buskig och fin men börjar bli lite tunn nedtill. När är bästa tiden för beskärning och hur gör jag för bästa resultat?

Artikelbild

| Olika krukväxter kräver helt olika skötsel. En risig pelargon är värd att försöka rädda, men inte ...

Anita

Svar: Vad härligt att ha en sådan vacker prydnad i trädgården! Jag skulle i första hand beskära den direkt efter blomningen, annars lätt beskärning under vårvintern. Gallra bort äldre grenar en bit ner i busken, gärna från basen om det går utan att utseendet påverkas negativt. Annars tänker jag att du inte beskär den så mycket utan planterar lite halvhöga perenner runt din vackra buske som skyler att den är kalare nedtill. Buskpionen kommer alltid ha ett tydligt växsätt som en upp- och nervänd kon som snabbt får kala grenar den nedersta halvmetern. Och du som undrar; heter det trädpion eller buskpion? Det är samma växt som menas, men det korrekta namnet är buskpion (Paeoniasuffruticosa).

Artikelbild

| ... en begonia. Det bästa rådet när det gäller skötseln av krukväxter är att läsa på och följa skötselråden.

LÄS MER: Därför faller bladen av på hibiskusen

Fråga: Jag har flera frågor om krukväxter: Om en blomma är väldigt risig men inte död: ska man slänga och börja om med ny krukväxt eller är det lönt att fortsätta kämpa? Alltså vilka krukväxter man kan hiva direkt och vilka är det lönt att fortsätta ge kärlek? Och är det generellt bättre att vattna för sällan än för ofta? Vilka blommor klarar att få väldigt lite ljus?Sandra Eriksson

Svar: Oj, att sammanfatta ett svar på några få rader är tyvärr omöjligt. Om man ska försöka rädda en ”skruttig” krukväxt beror ju på vilken art det är: skruttig pelargon javisst, skruttig begonia nej! Du bör testa dig fram och bygga på din kunskap via bra krukväxtböcker. Samma sak gäller ju vattningen: det beror på vilken art det är. Folk i allmänhet klumpar ihop växter med olika förutsättningar och ursprung. Till exempel behöver azalea mycket vatten och sval placering, men cyklamen ska inte vattnas på plantans centrum som utgår från en knöl.

Mitt förslag är att köpa de växter du uppskattar och sedan läsa på om dem. Ibland finns en qr-kod på etiketten där du kommer direkt till skötselråd och kan redan i affären avgöra om växten passar hemma hos dig. Ungkarlsblomma och S:t Paulia är mitt förslag i norrfönster, inne i rummet bör de flesta växter få tillskottsbelysning, speciellt vintertid.

Har du också en trädgårdsfråga? Mejla bostad@unt.se och skicka gärna med en bild.