Så få du fler vårlökar i trädgården

Ska vårlökarna gödslas, hur blir leran odlingsbar och vilken häck ska jag välja? Trädgårdsexperten Ann-Catrin Thor svarar på ­läsarnas frågor. Mejla din fråga till ­bostad@unt.se och skicka gärna med en bild.

27 april 2018 19:00

Fråga: Jag har funderat på att gödsla mina vårlökar då min förhoppning är att de då kommer bli fler och fler till kommande år. Kommer det funka och när gör jag det bäst i sådana fall? Jag försöker få till vintergäck och snödroppar i stora bestånd i min trädgård, men det går bara för trögt. Hur gör jag för att lyckas med dessa vårens godbitar?

Trädgårdsintresserad

Svar: Ja, vårlökar är verkligen ett trädgårdsgodis man vill ha mycket av. Att gödsla dem i samband med eller i slutet av blomningen eller precis när de blommat klart, men bladen fortfarande är gröna och friska, är bäst. Såklart behöver de ”mat” för att orka bli fler, så det är en jättebra idé! Gödsla med flytande gödselmedel eller rör ut fast gödsel i vattenkanna och vattna på jorden runt lökbladen. Undvik att vattna direkt på bladen. Glöm inte att du även med fördel kan använda urin, så kallat guldvatten till detta (läs mer om uringödsling på www.tradgard.org).

För att lyckas med vintergäckens knölar (det är alltså inte en lök rent botaniskt) ska du köpa dem redan i augusti när de är färska i affären. Lägg dem i blöt över natten och plantera sedan i bra trädgårdsjord (näringsrik, gärna kalkhaltig och humusrik) i sol till halvskugga. Jag har direkt efter blomningen fått knölar av en väninna som har etablerat sig allra bäst i min trädgård och nu frösår sig rikligt i stora bestånd i trädgården.

Samma gäller snödroppar som kan vara rysligt svåretablerade om man köper torra lökar på hösten. Bäst är att få några lökar ”in the green”, som de säger i England, det vill säga att direkt efter blomningen få lökar med blad och allt och sätta i den egna trädgården. Jag kan intyga att det funkar superbra eftersom jag fått några ”gröna” lökar i april från vänner. Blommorna kanontrivs nu i stora bestånd i min trädgård i Alunda.

LÄS MER: Sex tips för vårens trädgårdsarbete

Fråga: Jag undrar hur jag på bästa sätt sköter jorden i min trädgård så det kanske blir lite lucker och lättarbetad med tiden, just nu är det bara kletig lera som jag är rätt trött på.

Grävaren

Svar: Jorden brukar reda sig, det vill säga torka upp efter vinter och bli mer lättarbetad i april–maj. Då är det bra att sprida ut organiskt material på ler- och sandjord. Lägg cirka fem centimeter av kompost, väl brunnen stallgödsel eller barkmull på ytan i rabatter och andra odlingar som grönsaksland eller likande delar av trädgården. Denna vårbehandling upprepas varje vår för bästa resultat.

På hösten är det också bra att kratta in alla löv i rabatterna i stället för att köra bort denna källa till organiskt material från trädgården (i svarta plastsäckar).

Nu på våren kollar jag att lövlagren i rabatterna inte blivit för tjocka någonstans så alla kära lökar kommer upp igenom. Perenner från i höstas som stått kvar som torra vinterståndare i min trädgård klipper jag ner i tiocentimetersbitar med en manuell häcksax i rabatten så bryts de ner och komposteras direkt i rabatterna och tillför på så vis organiskt material direkt på plats. Allt behöver inte gå omvägen via komposten.

Fråga: Jag skulle vilja ha en häck som är vintergrön året om. Den ska bli två meter hög och den ska skydda för insyn. Det är lite biltrafik på gatan och många som går förbi och även hundar. Vilken skulle du rekommendera då?

Peter Karlsson

Svar: Vilken odlingszon (kolla zonkartan) du bor i är rätt viktigt att veta innan man rekommenderar någon häck ur denna något känsligare växtgruppen vintergröna/städsegröna växter. Trist nog stannar mitt råd vid tuja, sorten ”Brabant”. Varför jag skriver så är att vi kommer ha massor med ”tujamurar” i villaområdena i södra och mellersta Sverige i framtiden som vi inte kommer uppskatta. Det viktigaste är att bygga upp en tujahäck på rätt sätt så blir den faktiskt riktigt fin: klipp sidorna redan från första växtsäsongen på platsen. Klipp bara i grönt, inte in på brunt i det inre av häcken, den kan inte skjuta skott från de inre grenarna. Klipp toppskottet först när det uppnått den höjd du önskar. Klipps toppen av för tidigt växer häcken mest på bredden och inte så bra på höjden.

Annars föreslår jag även en granhäck som är mer ovanligt att se nyplanterad: kolla vad fastigheter i blåsiga slättbygder har kring sig! Jo, vackra granhäckar! De sköts på samma sätt som tujahäck och kan även hållas så låg som två meter med rätt uppbyggnad.

Tänk på att skydda nyplanterade vintergröna/städsegröna häckar mot vårsolen om marken är tjälad, de kan annars få vinterskador. De första åren är det också viktigt att vattna häcken ordentligt på hösten så plantorna är ”tankade” inför en uttorkande vinter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Catrin Thor