Renovera i hyresrätt – det här gäller

Bor du i hyreslägenhet och vill snygga till den eller göra den mer personlig? Det är tillåtet att bekosta renoveringar eller göra det själv, men det finns saker att tänka på innan du sätter igång.

19 oktober 2018 21:00

Att renovera sin bostad är inte bara för den som äger sin bostad. Även den som bor i hyresrätt kan rusta upp sitt hem om fastighetsägaren inte tycker att det behövs. Allt är förstås inte tillåtet, men mycket kan man göra. Fackmannamässigt utförande och kontakt med fastighetsägaren är dock ledorden. Och Rot-avdrag gäller inte.

– Det är viktigt att ta reda på vad man får och inte får göra. Man måste även tänka på att när det är dags att flytta sker en besiktning av lägenheten. Är inte renoveringen fackmannamässigt utförd blir det extra kostnader för hyresgästen, säger Mari Karlstrand som arbetar i Uppsalahems Bobutik i Uppsala.

I Uppsalahems Bobutik kan hyresgäster få råd, inspiration och välja tapeter med mera inför en renovering. Hos Uppsalahem är renoveringsintervallen 12 år för tapeter, 22 år för golv och 22 år för kök (köksluckor och köksbänkar).

Här är några saker som du får – och inte får – göra i din hyreslägenhet:

1. Tapetsera och måla väggar är tillåtet. Det som är viktigt att tänka på är att arbetet ska se proffsigt ut. Annars kan det bli nedslag vid utflyttningen.

– Vi brukar rekommendera att man tapetserar väggar där det redan sitter tapeter och att man målar på redan målade väggar, säger Mari Karlstrand.

2. Byta golv. Det är inte tillåtet att byta golv eller beställa slipning utan värdens tillåtelse. Hos Uppsalahem är intervallet för golvrenovering 22 år men man kan beställa nytt golv eller slipning tidigare och då betala en tidigareläggningskostnad.

3. Byta ut innerdörrar och garderobsdörrar. Tillåtet, men viktigt att spara de gamla dörrarna och beslagen för att kunna återställa bostaden när det är dags att flytta.

4. Köket. Vanligast är att man vill installera diskmaskin. Det är tillåtet, men återigen: Tänk på att köket ska gå att återställa till ursprungligt skick när det är flyttdags! Övriga vitvaror får också bytas men du måste kunna förvara den ursprungliga utrustningen under tiden du bor där. Köksluckor och beslag få bytas, men spara de gamla.

5. Badrummet. Här ska man kontakta värden gällande alla frågor eftersom det handlar om våtutrymme.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!