Redan högt tryck på studentbostäder

Antagningsbeskeden har kommit. Nu börjar den tuffa jakten på bostad.

3 augusti 2018 19:00

I veckan skickades det andra antagningsbeskedet ut till alla hugade studenter som sökt kurser eller program på Uppsala universitet. Efter glädjebeskedet till dem som kommit in väntar nu nästa svårighet – att skaffa sig någonstans att bo.

På Studenboet, bostadsportalen för studentbostäder i Uppsala, märker man en ökad aktivitet.

– Ja, studenter ringer, mejlar och kommer förbi kontoret. De har frågor kring hur de ska leta och vad man ska tänka på för att inte bli lurad. Men antagningsbeskeden har precis kommit, så det kommer att rulla i gång ordentligt nu, säger Anna Jonsäll, verksamhetsledare på Studentboet.

Hon tycker att utbudsläget ser ut ungefär som förra året.

– Det är bara början, det brukar strömma in mycket under augusti men har kommit en del under juli också. Det ser just nu ut som i fjol, alltså ändå helt okej, men det är klart att man önskar få in ännu mer.

Anna Jonsäll berättar också att de som annonserar på Studentboet får oerhört många svar. Söktrycket brukar bli som störst i mitten på augusti.

– Men trycket är rätt högt redan nu. Det är många som mejlar och skriver att de inte fått något svar på sina intresseanmälningar. Men det beror just på att det kommer in så många svar på annonserna.

Och det kan gå fort.

– I går var det en som fick rum efter åtta minuter.

Något som kan öka trycket och svårigheterna att få studentbostad i år är det faktum att Uppsala universitet har 1 200 fler antagna än i fjol.

– Vi känner till det och har lagt mer krut på marknadsföringen och att nå ut till allmänheten om att man kan hyra ut några veckor eller kanske hela terminen, säger Anna Jonsäll.

Man har också tagit in något fler bäddar till det så kallade akutboendet. Normalt sett har man 24 bäddar reserverade under terminsstarten på ett vandrarhem i centrala staden, i år är det 28 stycken.

Fortsatt brist i Uppsala

I en rapport från organisationen Studentbostadsföretagen som kom i mitten på juli framkom att 23 procent av landets studentbostadsföretag förväntade sig ett ökat tryck på studenboenden till terminsstarten. 43 procent anger att efterfrågan ökat de senaste tre åren.

Rapporten slår samtidigt fast att fler orter (55 procent) har balans på studentbostadsmarknaden. I Uppsala råder emellertid fortsatt brist på bostäder i förhållande till efterfrågan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!