Rätt tid att plantera pioner

Många uppskattar pioner i trädgården, både för deras skönhet och väldoft. Och bästa tiden att plantera är faktiskt nu.

11 september 2014 08:53

När de första doftpionerna kom till Europa på 1700-talet trodde man först att de var tagglösa rosor. De skickades som snittblommor hela vägen från Kina med ostindienfararna, och var naturligtvis riktiga rariteter som väckte en hel del uppmärksamhet här. Blommorna var enkelblommande, inte dubbla som den europeiska bondpionen, men doftade himmelskt.

I Europa började man snart experimentera med korsningar mellan den europeiska, doftlösa, bondpionen och de väldoftande kinesiska sorterna. Snart hade man tagit fram en hybrid med det bästa ur två världar – en dubbelblommande och väldoftande luktpion.

År 1824 hölls en botanisk kongress i Paris som satte fart på pionfebern i Europa, en feber som inte klingat av ännu.

Sture Järpemo är pionodlare i norra Uppland och har ett av landets största utbud av pioner i sitt sortiment. Mitt ute i skogen på slingriga vägar ligger hans sommarhus. Här har pionodlingarna som från början var en hobby vuxit till en plantskola dit pionälskare reser långväga för att hitta eftertraktade rariteter.

– Bor man på landet, i skogen, kan man inte odla vad som helst. Men pioner får oftast vara i fred från vilt som rådjur, älg och sork, säger han.

Det var en av anledningarna till att han började odla pioner för drygt 40 år sedan. I dag huserar runt hundra sorter i hans trädgård.

Bland de senaste tillskotten finns så kallade Itoh-hybrider, en grupp som är korsningar mellan buskpioner och örtartade pioner.

– De togs fram av pionodlaren Toichi Itoh i Japan 1948. Han dog 1956, och hann aldrig se sin skapelse gå i blom, berättar Sture.

Även om det lär vara en myt att det är svårt att lyckas med pioner är den bästa planteringstiden på hösten, trots att de flesta pioner i plantskolorna säljs på våren när de blommar. Det är en enkel tumregel att hålla sig efter – höstblommande växter planteras helst på våren och vårblommande på hösten. Hösten är också en tid när man kan föröka sina blommor.

– Enklaste sättet att föröka pioner är genom delning. Det kan ta något år innan de blommar igen, men så särskilt svårt är det inte. (TT)

Fotnot: Se Sture Järpemos pionsortiment på www.pioner-perenner.se

Sture Järpemos bästa pionodlingstips

Bästa planteringstid är på hösten, men krukodlade pioner kan planteras när som helst.

Tänk på att inte plantera örtartade pioner för djupt i jorden, då blommar de inte.

Buskpioner ska däremot planteras djupt eftersom de har anlag för nya rötter och skott i varje grenklyka.

Buskpioner kallas trädpioner i USA, men blir bara av buskstorlek i vårt klimat. De är generellt lite känsligare eftersom de vedartade delarna är mer utsatta för vinterkylan.

Plantera gärna pioner i halvskugga, allra helst ett läge med skugga mitt på dagen. I full sol blommar de över väldigt snabbt.

Pioner gillar lerig jord. I allt för tung lera kan man dock behöva blanda i grus i planteringsgropen. Har man i stället för lätt jord är det bra att blanda i lera.

Gödsla vart tredje år.

Pioner får ofta sällskap av myror, eftersom de gillar pionens sötma. Men bara lugn, myrorna skadar inte blomman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!