Poolen ersatte familjens gräsmatta

En vanlig tomt med gräsmatta och en skuggig gran förvandlades med planering och en hel del jobb till ett poolområde med plats för bad och avkoppling. Men vägen mot poollivet kan bli längre än man tror – och det finns många val att göra före första doppet.

20 augusti 2018 20:15

Klockan är strax efter halv tio och solen har just letat sig runt husknuten hemma hos familjen Aldén. Samtidigt som de första strålarna träffar poolens turkosa vatten gör åttaåriga Leo bomben för första – men inte sista – gången den här dagen. Hans sexåriga syster Ella kan inte simma och tar det lite lugnare. Men med flytpuffar på och med hjälp av trappan längs poolens gavel är också hon snart i vattnet.

Den rektangulära poolen som mäter 3,5 gånger 6,5 meter rymmer totalt 34 000 liter vatten och har ett djup på en och en halv meter. Ovanför finns ett skyddande tak som glider på skenor. Taket kan enkelt skjutas bort från poolen i tre sektioner, vilket gör att man kan öppna en del men fortfarande ha resten av poolen täckt, behändigt om man vill ta ett dopp när det regnar.

–  När vi skulle välja poolskydd tog vi ett tak, det kändes mest praktiskt. Vi har en poolrobot som rengör men den behövs knappt eftersom det nästan inte hamnar något skräp i poolen. Taket gör att poolen håller värmen bättre, och på vintern behöver man inte böka med plåtar, säger pappa Niklas.

När det gäller materialen i poolen har familjen gjort samma val som många andra poolbyggare gör i dessa tider: trästomme och en “liner”, det vill säga en duk av pvc som håller vattnet på plats och ger poolen ett estetiskt intryck. Det är populärt med kakelmönster – riktigt kakel skulle dock hamna i en helt annan prisklass. Kulören på duken präglar vattnets ton, en blå duk ger till exempel ett klarblått vatten. Den Medelhavsturkosa tonen i familjens pool kommer av en sandfärgad nyans på linern.

Under en lucka i trädäcket vid poolens ena ände gömmer sig maskinrummet. Här finns reningsverket med sandfilter, cirkulationspump och en uv-lampa som reducerar bakterierna och minskar behovet av klor. Det gör underhållet minimalt, enligt Niklas.

– Man kastar ned en klortablett i veckan och kör poolroboten var fjortonde dag. Annars är det inte mycket jobb.

Mycket jobb var det däremot med att anlägga poolen. När de hade bestämt sig för proportioner och placering – med hänsyn till antal soltimmar och avstånd till hus respektive tomtgräns – var de spända på hur mycket markarbete som skulle krävas. En grävare fick komma och göra ett prov.

– Det visade sig att det var berg under nästan hela det nuvarande poolområdet. Vi skulle få spränga och frakta bort sten från en yta på fem gånger åtta meter. Då fick vi en svacka och funderade på att lägga ned. Men vi hade redan berättat för mycket för barnen, så det blev svårt att backa ur.

Sagt och gjort. Processen drog igång i augusti förra året och var fortfarande inte klar till vintern. Men i soliga maj började poolen och trädäcket se färdigt ut, och lagom till Leos födelsedag i juni kunde den invigas. Med facit i hand är det ingen i familjen som ångrar sig, särskilt inte Ella och Leo som badar varje dag. Och även föräldrarna märker att umgänget har förändrats och förenklats med poolområdet. Det blir ett enklare sätt att umgås med andra barnfamiljer. När kvällssolen ligger på kanske man drar igång grillen medan den yngre generationen badar en stund till.

– Vi märker att folk med barn ofta och gärna kommer och hälsar på. Det har blivit fler oplanerade besök sedan vi skaffade pool, säger Niklas. (TT)

Tips på några poolval

1. En så kallad splashpool, som står ovanpå marken, är billigare, enklare att installera och gör mindre ingrepp på tomten. Bra för den mindre plånboken, eller om man vill ha pool under en begränsad tid.

2. En nedgrävd markpool ger ett lyxigare intryck. Med tillbehör som pooltrappa och trädäck, eller stensättning runt omkring kan den anpassas till poolhäng för alla åldrar.

3. En trappa ned i poolen kan man sitta och slappa på, den underlättar också för mindre barn att ta sig i och ur. Men en stege är ett billigare alternativ.

4. Det finns flera valmöjligheter för att desinficera poolen från bakterier, virus och andra organismer. Klor som tillsätts i form av pulver eller puckar är ett effektivt sätt, men avger lukt och kan irritera hud och ögon. En saltklorinator omvandlar salt till fritt klor vilket minskar halten av illaluktande bundet klor och gör vattnet behagligare för ögon och hud. Ytterligare ett alternativ är UV-rening som neutraliserar med hjälp av UV-C-strålning. Det minskar behovet av kloranvändning betydligt.

5. Håll även utkik efter ny teknik som tar mer hänsyn till miljö och hållbarhet. Till exempel patronfilter i stället för sandfilter för lägre vattenkonsumtion, och värmepump med inverterteknik som ger en lägre energiförbrukning.

Så mycket kostar det

Prislappen kan landa på allt från några tusenlappar för den enklaste varianten av en ovanmarkspool, till miljonbelopp för en stor arkitektritad markpool i betong och kakel. Ett vanligt mellanprisläge för en markpool är 125 000–300 000 kronor. Då är utgångspunkten en pool med standardmåtten 4x8 meter och trästomme, samt tillbehör i valfri prisklass. Här är två exempel:

Tillval 1: En enfärgad poolduk, stege, reningsverk, ett enkelt överdrag, en enklare inverter-värmepump och ett kemi- och poolvårdspaket kostar cirka 125 000 kronor.

Tillval 2: En mönstrad poolduk, gaveltrappa, exklusivare inverter-värmepump, robustare överdrag och uv-rening kostar cirka 215 000 kr.

Beräkningen gäller enbart material. Kostnad för grävning och montering tillkommer.

Fotnot: Prisexemplet kommer från Folkpool.

Säkerhet är A och O

Drunkningsolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland små barn. Boverkets regler kräver att det finns säkerhetsskydd vid privata pooler och föreslår något av följande alternativ:

Ett ”barnsäkert” staket med minst 90 centimeters höjd och en grind med säkerhetsbeslag.

Att poolen täcks med en presenning eller ett skyddsnät med högst 50 millimeters maskvidd. Skyddet måste hålla för vikten av ett barn.

Observera att det alltid är fastighetsägaren som ansvarar för säkerheten kring sin pool. (TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!