Ökat utbud på bostadsrätter

Utbudet av begagnade bostadsrätter har varit större än på flera år i sommar. Det visar statistik från bostadssajten Booli och SBAB.

31 augusti 2019 18:00

Under perioden 1 juli–21 augusti i år fanns det 1 748 bostadsrätter ute till försäljning i Uppsala län – nyproduktion borträknad. Det är mer än dubbelt så många jämfört med samma tidsperiod 2016 då utbudet av successionslägenheter var 859. Sedan dess har utbudet ökat stadigt. År 2017 var det 1 067 och 1 juli–21 augusti i fjol var det 1 669.

– En anledning till att utbudet ökat under sommaren i år kan kopplas till den stora nyproduktionen vi haft men som nu stannat av. Omflyttningen är högst de första åren i helt nya projekt. Någon som har köpt säljer på grund av ändrad inkomst och någon annan för att man inte trivs. Ett stort utbud genererar längre förmedlingstider vilket också påverkar. Det förekommer också att bostadsutvecklare köper nyproducerade och inflyttningsklara bostäder som inte sålts. De bostäderna kan ibland hamna i statistiken för begagnat. Sammantaget kan man räkna med en höst som går i det stora utbudets tecken, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Andra faktorer som ligger bakom det ökade utbudet är en trögare marknad med långa förmedlingstider. Den som inte fick bostaden såld under våren lät den ligga kvar under sommaren, skriver SBAB.

Utbudet ökade i landets samtliga län, mest i storstadsregioner och län där det på senare år varit mycket nyproduktion av bostadsrätter, bland andra Uppsala län, Västmanlands län och Örebro län.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson