Nya bostadsrätter minskar kraftigt

Utbudet på nyproducerade bostadsrätter har minskat med en tredjedel i Uppsala län på ett år. Det visar ny statistik från Booli och SBAB.

29 maj 2019 10:43

I april förra året fanns det 1 927 nyproducerade bostadsrätter till salu i länet. I april i år fanns det 1 319 stycken ute på marknaden, en minskning med 32 procent jämfört med april 2018.

Minskningen i Uppsala är betydligt större än för riket i helhet där antalet nya bostadsrätter minskat från 19 888 till 19 022.

– 68 procent av alla nya bostadsrätter som var till salu i april fanns i storstadslänen. I en del län där nyproduktionsmarknaden minskat kan man koppla det till enstaka projekt som sålt slut. I andra län, med hög nyproduktionstakt och många projekt som exempelvis i Uppsala och i Stockholm kan minskningen förklaras av att man dragit i bromsen, säger Claudia Wörmann Boendeekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

Samtidigt som marknaden för nybyggda lägenheter minskat, har antalet begagnade lägenheter som var till salu i april ökat, jämfört med samma period förra året. Men ökningen i Uppsala län är marginell, 4 procent.

– Förklaringen till det ökade utbudet på begagnatmarknaden ligger inte i att fler vill säja sina bostadsrätter samtidigt, orsaken ligger i att fler väljer att sälja innan de köper ny bostad, det påverkar förmedlingstiderna. För ett par år sedan var det vanligt att bostäder såldes innan visning, något som i dag är ovanligt. Det byggs upp ett förråd av bostäder till salu helt enkelt. För en del har det blivit svårare att köpa bostad, det påverkar efterfrågan, så idag är det helt klart så att utbudet överstiger efterfrågan, kommenterar Claudia Wörmann.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson

Ämnen du kan följa