Nu är tanten trendig

Papiljotter, arbetsmoral och alltid ett husmorsknep i förklädet. För hundra år sedan föddes Tanten, hon som jobbade hårt i det tysta innan hon blev en osynlig dam i beige poplinkappa. Nu är Tanten trendig och under den romantiserade ytan träder bilden av en stark överlevare fram.

12 november 2011 08:05

År 2011 och tanttrenden är på topp. Det ska vara hemlagat, förkläde och märkta, stärkta dukar i linneskåp. Stoppade möbler och lampskärm med bollfrans. Doftpåsar i byrålådan och en pelargon i fönstret. Hemmafrun är ett ideal för många och står för en vardag av småpysslande och bakande, som hämtar inspiration från gamla förebilder. Tanten, i sitt hem av virkade spetsdukar och märkta syltburkar, har blivit en ledstjärna för många unga kvinnor i dag. Men den riktiga tanten, kvinnorna födda under 1900-talets första decennier, drog ett tungt, osynligt lass i hemmet och bidrog till samhällsekonomin i det tysta. Det var flickorna som formades innan andra världskrigets slut, som blev kvinnor, fruar och mammor innan ungdomskulturen gjorde debut eller jämställdhet blev en samhällsfråga. De fick vända på slantarna för att få till det lilla extra och präglades av en sträng arbets- och rättfärdighetsmoral.

Författaren Fatima Bremmer har fascinerats av dem sedan hon började jobba inom äldreomsorgen som tonåring och har burit på sin bokidé sedan dess. Nu ligger den färdig i bokdiskarna, De sista tanterna (Forum), en hyllning till dem som aldrig tidigare fått någon uppmärksamhet.
- Jag träffade tanterna i deras hem och fick se deras vanor på nära håll. Inköpslistorna var en ledtråd, städråden en annan. En del hjälpte jag med påklädning och lärde känna in på bara skinnet. Korsetter, nylonstrumpor och rockklänningar med knäppning i ryggen. Aldrig ett par jeans, berättar Fatima.
Det är inte en slump att tanten hamnar i fokus just nu. De är på utdöende. Det är damerna som passerat åttio och de som fortsatt över de hundra. Vill man lära sig något av dem är det dags att göra det nu, innan det är för sent.
- Jag tycker om deras klokhet, deras livserfarenhet och deras sätt att ta sig an livet. De "riktiga" tanterna är starka och praktiska och löser det mesta. Det var aldrig tal om att fika i timmar eller måla naglarna på dagtid.

Själv blir Fatima full i skratt när hon ibland kommer på sig själv med "tantfasoner". En viss vana, en gest, ett uttryck som påminner om en svunnen tid och som hon tagit efter någon äldre dam hon mött. Hennes egen mormor har också spelat stor roll i kontakten med tantgenerationen, "även om hon är en lite yngre tant som gillar jeans".
- Till exempel har jag en stark arbetsmoral och präglas av ord som flit, nytta och att göra rätt för sig. Jag har svårt att göra "ingenting". Och så vill jag gärna ha ordning och reda omkring mig och tar bort tebeläggningar i kannan med salt och varmt vatten. Jag har självklart ett linneskåp hemma och kom på mig själv med att ta linne underifrån i högen - så att man "sliter jämnt" på sängkläderna. Det där är en typisk tantgrej, skrattar Fatima.

Den ytliga tanttrend som råder inom inredning, mode-, köks- och hemintresset är en rolig sida, menar Fatima som är glad att unga tjejer inspireras av Tanten.
- Det är en hyllning till dessa svenska hjältar tycker jag, för det är precis vad de borde kallas. Men det är också ett sätt för en yngre generation att plocka russinen ur kakan.
Tanternas vardag som hemmafruar var hård, tung och säkert ofta tråkig - något som kvinnor i dag inte ens kan föreställa sig. Men det var också en vardag som fyllde dem med stolthet och respekt. Den här grundhållningen till livet är också något vi kan låta oss inspireras av.

 

Tanten fick lära sig att ta vara på det som fanns. Sylta, safta och koka hemma var inte alltid något man gjorde för att det var roligt - man var tvungen. I dag njuter vi av kombinationen av att laga mat och ta vara på närodlat och självplockat. Tapet "Kerstin", 890 kronor, Sandberg Tapet.
Foto: Sandberg Tapet
Blommiga gardiner med omtag är en klassisk upphängning som kommit till heders igen efter år av panelgardiner, risjalusier och gardinlösa fönster. Metervara "Anna-Maria", 835 kronor/metern, Sandberg.
Foto: Sandberg Tapet

Små ramar med bilder på barn och släkt är en fin tanttradition. Täck en vägg eller ställ ett par ramar på en byrå. Plastram i gammal stil, 85 kronor, Rice.
Foto: Rice


Pelargoner hör tanthemmet till. Ansa den, vattna den, prata med den är de tre gyllene reglerna för att få den att trivas.
Foto: Sandberg TapetInspirerande tantlook i modern tappning med jubileumstallrikar på väggen och småmönstrade textilier.
Foto: Rice

Bildtext 9: Med mormor Ottilias sömnadsfärdighet som förebild gör Annika Wångby lakan av linne med monogram och gamla spetsar. Örngott, 480 kronor, påslakan 1 825 kronor.
Foto: OttiliaEnkel lyx för liten peng. Sätt en volang på stolen så passar den i finrummet.
Foto: Sandberg Tapet


Vackra band att knyta runt fotobuntar, finbestick eller askar med småsaker. En säker bas i tantutrustningen.
Foto: Rie Elise LarsenFemtiotalsläcker i lacken är det här sopsetet, 129 kronor, Ilva.
Foto: Ilva

Charmig bricka i retrostil som höjer hiphetsfaktorn för hemmafrun, 249 kronor, www.pillowmine.com.
Foto: pillowmine.com


Tanten var en fena på att göra fint utan stora medel. Ett vackert band räcker för att dekorera hemma.
Foto: Ilva En bollfrans sätter fart på vilken inredning som helst. Skärm cirka 599 kronor, Rice.
Foto: Rice

TANTFAKTA

FAKTA: Typiskt tantigt
+ Virkat, stickat, knypplat, vävt
+ Bollfransar, bordslöpare, spetsdukar
+ Finrum
+ Monogram på lakan och kuddvar
+ Kokböcker, byta recept
+ Mangel och stärkspray
+ Husmorsknep och hushållsekonomi
Källa: De sista tanterna - från husmor till modeikon (Forum), av Fatima Bremmer

FAKTA: Testa tanten i dig
+ Manglar du lakan?
+ Stärker du dukar?
+ Pratar du med pelargonerna?
+ Tar du med egen påse när du går och handlar?
+ Sparar du och återanvänder snöre och omslagspapper efter ett kalas?
Svarar du flest "ja"? Var stolt - du har goda tantegenskaper!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!