Mäklare: Säljarnas marknad på väg tillbaka

Från att ha varit köparnas marknad under längre period med stort utbud och få budgivningar, finns nu tecken på förändringar på bostadsmarknaden.

5 september 2019 20:07

I mäklarföretaget Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanelen, där företagets mäklare svarar på frågor om bostadsmarknaden, är det för första gången sedan augusti 2017 en liten fördel för säljaren av bostaden på marknaden, enligt mäklarnas bedömningar.

– Här i Uppsala upplever vi att det blåser positiva vindar och med det menar jag att vi ser en svag prisuppgång. Detta är en tendens som funnits sedan början av året, men visat sig bäst nu under sommaren. Utbudet blev lägre under sommaren, men efterfrågan höll sig stark. Det märktes på slutpriser och antal intressenter på de bostäder som såldes under perioden, säger Tim Abrizeh på Fastighetsbyrån i Uppsala.

Han betonar dock att det i Uppsala är stora variationer mellan olika områden.

Även andra Uppsalamäklare märker nu av en förskjutning mot säljarnas marknad.

– I början av juli märkte vi av en ganska markant ökning av budgivningar och snabbare försäljningar. Under andra halvan av juli ökade utbudet kraftigt, framför allt av mindre lägenheter, vilket drog ned tempot på marknaden igen. Under augusti och så här långt in i september upplever vi återigen att pendeln börjat svänga över till säljarnas fördel, säger Tomas Widerlöv på Widerlöv &Co.

Martin Boholm, Notar i Uppsala, har gjort samma iakttagelse:

– Vi känner att marknaden gått upp lite och att objekten säljs lite snabbare. Det kommer flera personer på visningarna och köparna verkar inte vara lika oroliga längre för att köpa, svarar han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson