Larmet kan hålla tjuven borta

När höstmörkret lägger sig ökar inbrotten. November månad brukar vara den månad som toppar inbrottsstatistiken.

11 november 2018 10:00

Allt fler väljer att installera larm i sin bostad. För ett godkänt larm som man hyr eller avbetalar och som är kopplat till en larmcentral får man räkna med en kostnad på mellan 5 000 och 8 000 kronor under första året. Hos många av larmbolagen sjunker sedan kostnaden efter det första året.

Stefan Tärnell, driver den oberoende sajten larmkollen.se som testar och jämför inbrottslarm.

1. Vad ska man tänka på innan man skaffar larm?

– Det beror på vilket behov man har. Om man bara vill ha koll på sitt hem kan det räcka med att sätta upp en billig övervakningskamera där man får en notifikation om någon rör sig i ens hem. Vill man avskräcka inbrottstjuvar bör man ha ett inbrottslarm kopplat till en larmcentral. Men det man ska veta är att en väktares uppgift är inte att stoppa inbrottet. Vaktbolaget hinner oftast inte dit innan tjuven är borta. Om man vill känna ännu större trygghet kan man även larm som larmar en larmcentral vid brand och vattenläckage, säger Stefan Tärnell.

2. Vad finns det för typer av inbrottslarm?

– Ett inbrottslarm bygger på två sorters teknik. Dels rörelsedetektorer som registrerar rörelser i hemmet och som man oftast sätter vid entrépunkter, dels magnetkontakter som man sätter vid fönster och dörrar.

3. Måste man vara ansluten till ett vaktbolag?

– Nej, men då får man inte samma avskräckande effekt. De dekaler man kan sätta upp för larm som inte är direktkopplade skrämmer inte inbrottstjuvar.

4. Får man ha kameraövervakning hemma?

– Inomhus är inga problem. Ska du ha en kamera placerad utomhus måste du sätta upp skyltar som talar om att området är kameraövervakat och kameran får inte vara riktad mot publikt område.

5. Påverkas hemförsäkringen om man har godkänt larm?

Tidningen kollade med fyra försäkringsbolag. Länsförsäkring ger 10 procent rabatt på lösöresdelen av hemförsäkringen om man har godkänt larm installerat. Om larmet varit aktivt drar man inte heller någon självrisk om kunden skulle drabbas av inbrott. If svarar att larm inte påverkar hemförsäkringen alls. Folksam lämnar 5 procents rabatt på premiepriser på försäkringen om du har ett godkänt centralanslutet larm. På Trygg Hansa ger man viss rabbat på premien och kunden slipper självrisk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson