Stans maträddare i fokus

John Hällström brukar inte rädda mat ur sopcontainrar, men är glad att någon annan gör det.

16 november 2018 14:28

I det första avsnittet av SVT:s nya serie ”Maträddarna” ger sig programledaren Anne Lundberg och Uppsalabon Andreas Jakobsson ut på sopjakt – eller dumpstring som det också kallas – en mörk söndagskväll i Uppsala.

På fyra timmar lyckas Andreas fylla bilen med alla möjliga matvaror som slängts bort av stans matbutiker. I sopcontainrar hittas bland annat frukt, kallrökt lax, leverpastej, ägg och dessutom kilovis med riven västerbottenost

– Jag måste faktiskt säga att jag är helt chockad över mängden av mat, men också av variationen. Och allt detta skulle bara ha kastats, utbrister Anne Lundberg upprört.

Det är lätt att hålla med. Matsvinnet är ett stort resursslöseri och påstås innebära att en tredjedel av all mat slängs. Det är så klart något som måste synas och helst göras någonting åt. Samtidigt känner nog många av oss sig inte helt bekväma med att gräva bland matbutikernas sopcontainrar, trots att varorna ofta är helt okej.

Är det ens lagligt, kanske någon undrar? Tja, det är lite oklart, men om man som Andreas är noga att städa efter sig och aldrig bryter upp några lås så är det åtminstone moraliskt oantastligt.

I veckans nummer av Bostadsguiden hälsar vi på hemma hos Sveriges dumstringskung som avslöjar att man kan dumpstra både möbler och leksaker till barnen. Läs artikeln här.

Förresten, vad vill du läsa mer om i Bostadsguiden? Eller får vi kanske komma hem just till dig för ett hemma hos-reportage? Hör av dig till John Hällström på telefon 018-478 12 87 eller epost bostad@unt.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
John Hällström