Städiver i tiden

31 januari 2019 20:40

Snackas det städning i lunchrummet? Hör du folk slänga sig med begreppet ”Spark joy”? I så fall beror det kanske på en ny Netflixserie. Just nu löper nämligen den andra vågen av japansk, sprakande städiver över världen. Den första kom för ett par år sedan när Marie Kondos bok ”Konsten att städa” toppade försäljningslistorna. Nu är hon tillbaka, med ett Netflixprogram med samma titel. Kondo har denna gång tagit sig till USA, där hon orubbligt, men med osviklig japansk vänlighet, får amerikanska familjer att rensa i sin röra.

Den som följer Kondos metod ska urskilja vilka saker man verkligen uppskattar eller behöver, och därefter göra sig av med allt onödigt. Du går igenom dina ägodelar en i taget, håller dem i handen och känner efter om de ger dig glädje eller inte (spark joy). Det som inte klarar testet är det dags att släppa taget om, bokstavligen och bildligt.

Och handen på hjärtat – är det inte hög tid att vi gör en grundlig genomgång av vad vi egentligen behöver? Är denna städiver ett tecken i tiden, ett skifte som nalkas? Efter år av ständigt slagna julhandelsrekord, nya reahelger och en aldrig sinande nätkonsumtion, ökande klimatångest samt annalkande lågkonjunktur, är det nog läge att fundera ett extra varv: vilka prylar ger mig glädje – egentligen? Och visst hjälper det att ha en artig men stenhård guide i processen. Tappa inte gnistan bara.

Spark joy

Spark joy - att skicka en gnista av glädje - är alltså det begrepp som står för när en sak ger dig känslor av glädje, vilket är grundkriteriet för att du ska behålla saken i fråga.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Norrgård