Oss julgrans-tjuvar emellan

John Hällström tror inte längre att det tillåtet att såga ner granar utan lov. Inte ens under kraftledningar.

14 december 2018 09:00

Hjärtat dunkar. Jag är 14 år och sitter blickstilla på huk bakom en gran i ett snöfyllt dike. Vad straffet för en grantjuv? Vad ska jag säga om någon frågar?

Man ska inte stjäla, speciellt inte under jul. Men för ganska längesen påstods det att man gratis fick hugga sig en gran under kraftledningar. Kanske var det sant eller så handlade mina föräldrar i god tro när de dagarna före julafton skickade ut sin tonårige son och hans kompis för att hämta en gran, med noga instruktioner att den måste växa under kraftledningen.

Uppdraget var inte helt enkelt. Först pulsade vi orimligt länge i den djupsnöiga skogen för att hitta själva kraftledningsgatan. Eftersom vi var två bestämde vi oss för att fixa två träd, men att hitta en var nog så svårt i vintermörkret.

Men till slut var träden fällda och släpandes på var sin gran tog vi oss tillbaka till bebyggt område. Då insåg vi plötsligt att vi riskerade att dra till oss misstänksamma blickar. Vi visste ju att granarna inte var stulna, men det visste inte alla andra. Då närmade sig billjus. Vi kastade oss ner i diket och gömde oss bakom våra nyhuggna granar. Bilen passerade. Puh!

Efter ytterligare fem bilar och lika många besök i diket kände vi oss lika osynliga som siouxindianer. 20 minuter senare var uppdraget slutfört och granarna fick nya hem över jul. Men än i dag vet jag inte om vi var trädtjuvar eller inte.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
John Hällström