Kreativa vännen A halar fram mobilen. ”Såhär blev det med de nya sovrumsgardinerna, visst blev det bra?” På mobilbilden syns ett vackert sovrum, ombonat, personligt. ”Och här är stolarna jag tänker måla om, i den här fina gröngrå färgen. Jag börjar i helgen. När våren kommer blir man ju så sugen på att göra om hemma! Visst blir man?”

Eh, va? Blir man?

När helgen närmar sig börjar kreativa A måla stolar. Jag är förkyld och ser ett avsnitt till av en tv-serie. Går till biblioteket och lånar böcker, noterar i mitt huvud i vilken ordning de ska läsas när jag blir piggare. Sedan tvättar jag badrumshanddukarna. Och så var lördagen slut. På söndagsmorgonen äter jag långfrukost och läser dagstidningar. Och plötsligt ser jag det kreativa A pratar om i all önskvärd tydlighet: En stor annons för sängar. En lika stor för andra möbler. Och så en med vaser, påskpynt och ljusstakar. Sida upp, sida ner av förnyelse.

Hon har förstås rätt. När våren kommer längtar folk efter förändring. Och eftersom en lång vinter har gjort att vi varit inomhus ovanligt mycket blir hemmet naturligt fokus för folks förnyelseiver. Dessutom ser soffkuddar och blomkrukor slitna och dammiga ut i det obarmhärtiga vårljuset. ALLT ser slitet och dammigt ut i det obarmhärtiga vårljuset.

Här finns förstås business att göra för en flitig inredningsbransch. Fräscha upp i hemmet? Ja tack!

LÄS MER: Inredning, bostäder och möbleringstips.

Hos oss blir det inga nya sovrumsgardiner, och vi kommer inte att måla om stolarna fastän det faktiskt skulle behövas. Men också i mig börjar längtan till förändring i hemmet gro så smått. Jag längtar efter att röja bort i en lite för rörig bok- och diversehylla. Efter att tvätta vardagsrumsmattan, som har börjat se trist ut efter diverse spill av fika och fredagsmys. Och så vill jag att vardagsrumsbordet ska vara tomt på övriga grejor och bara härbärgera en stor vas tulpaner.

Så blir det ett vårförändringsinköp i det lilla till sist. Blekt gula tulpaner.

Som att köpa en ny soffa, fast för oss som är lite vårtrötta.