Köksrenovera som en kock!

En köksrenovering består av hundratals val, och den ska helst hålla över tid. Tv-kocken och kokboksförfattaren Jessica Frej ger sina bästa tips på hur man skapar ett praktiskt kök att leva med länge.

19 oktober 2018 12:00

Jessica Frej skapade under många år sina recept i ett pyttelitet och dåligt planerat kök, trots att det var hennes viktigaste arbetsredskap.

– Jag lagade mat till 50 personer där, så man kan aldrig skylla på köket, säger hon med ett skratt.

– Det bästa var att det var så litet att allt fanns inom räckhåll. Det sämsta att jag var tvungen att diska varenda pryl direkt eftersom det inte fanns några avställningsytor. Jag har på riktigt frigjort flera timmars arbetstid per dag på att renovera köket.

Jessicas nya kök är en smula överkurs för de flesta. Det är planerat för att hon ska kunna spela in matprogram i det – ett behov få andra har. Hon offrade vardagsrummet för att kunna göra köket större, soffa och tv fick flytta till sovrummet i stället. Men även om Jessica inte hade haft hemmet som arbetsplats skulle hon ha gjort samma val.

– Jag utgick från att jag ville ha stora middagar och att köket skulle vara en social plats. En stor köksö var prio ett, och jag har nog gjort den tre gånger större än normalt. Det rekommenderar jag alla som har plats att göra. Det går inte att få för många avställningsytor och för mycket förvaring, säger Jessica Frej.

LÄS MER: Uppsalas stjärnkock längtar efter drömköket (2016)

Den enorma köksön innehåller diskmaskin, tvättmaskin, förvaring, diskho, spis och en fläkt som fälls ned i bänkskivan när den inte används.

– Jag tycker att man ska utgå från hur man rör sig i köket när man planerar. Jag är en sådan som står vid spisen även efter att gästerna har kommit, så jag ville inte ha en stor köksfläkt mitt i synfältet. Med den här lösningen kan jag umgås även om jag fortfarande lagar mat.

Förvaring, arbetsyta och arbetshöjd är tre viktiga faktorer när man planerar, enligt Jessica. Hon är själv lång och därför är arbetsytorna lite högre än standard. De dubbla ugnarna sitter i bekväm höjd på väggen liksom kyl och frys – allt för att få bättre överblick över innehållet.

– En miss, som jag tror att många gör, är att de renoverar för någon fiktiv person som kanske en gång ska köpa lägenheten eller villan, i stället för att skapa det kök man själv vill ha. Och så tror jag att många renoverar i onödan. Är man bara lite less kanske det räcker att byta luckor?

Enkel förändring

Jessicas lägenhet ligger i ett 1970-talshus, och hon behövde inte "ta hänsyn till någon charm". Hon valde att göra ett kök som kändes avskalat och lätt att förändra. Hon satsade på billiga stommar och enkla, vita luckor som hon sedan lät lackera i den färg hon ville ha. Hon valde öppen förvaring på en del av väggen och en bänkskiva i vit corian som både är praktisk och svår att tröttna på.

– Jag älskar ju färg. På det här sättet kan jag ha en knallrosa vägg som är lätt att måla över om jag tröttnar utan att behöva ändra på alltsammans.

Jessica Frejs proffstips utifrån sin erfarenhet som kock handlar mer om att utgå från sig själv än från kockyrket.

– Om du är en person som knappt lagar mat behöver du inte ett proffsigt kök, utan kanske snarare en härlig matplats att bjuda på takeaway i. Tänk också ut bra ställen att lägga post, nycklar och allt annat som ligger framme redan i planeringen, så att du inte upptäcker att du inte kan skära tomater för att arbetsytan är belamrad med annat. Det vore ju fint om man kunde renovera bort stök, men det går ju inte riktigt, säger Jessica och skrattar.

Ljus och ljud är också viktigt att ta hänsyn till. Jessica valde att sätta in generöst med riktbara spottar i sitt tak för att ge ett jämnt och vitt ljus. Genom att installera dem i två avdelningar, ett över köket och ett över matplatsen, kan hon släcka ned där det behövs. Eftersom de är riktbara kan hon förändra belysningen med små medel. Vid fönstret hänger dubbla rader med gardiner för att dämpa bullret och slippa insyn när det behövs. Men Jessica kan också välja att se ut medan hon lagar mat och diskar. Hon tipsar om att inte glömma att planera in ytor för att ställa disk på tork, och att tänka ut var kökets "kontorsplats" ska vara. För den är oundviklig.

– Även om man har ett hemmakontor blir man ju sittande i köket med räkningar och pärmar. Man kan lika bra planera för det redan från början, säger Jessica som har ordnat ett sideboard av bänkskåp för dator och skrivare i ena hörnet av rummet, och kompletterat med överskåp som sväljer pärmar och andra kontorsprylar.

Rent ekonomiskt lade Jessica Frej mest pengar på att rita om hela planlösningen eftersom el, vatten och avlopp skulle dras om. Bra hantverkare fick också kosta – "det blir dyrare att anlita billiga men dåliga" – liksom den specialgjutna bänkskivan, medan skåpstommar och luckor blev billigast möjliga.

Det sista rådet Jessica vill ge inför köksrenoveringen är att inte låta det dra ut för mycket på tiden.

– Många håller på år ut och år in utan att någonsin bli klara. Jag tror på att sätta en deadline och fatta snabba beslut. Det är ju inte hela världen om man vill byta handtag senare. (TT)

JESSICA FREJS 5 TIPS FÖR KÖKSRENOVERINGEN

1. Utgå från hur din familj lagar mat, och vem som gör det. Anpassa köket efter det, både vad gäller innehåll och arbetshöjd. Vill du vara social när du lagar mat? Ordna sittplatser i närheten och se till att du inte är skymd när du står vid spisen.

2. Renovera för din egen skull, inte för att höja värdet på hemmet. Kombinera din stil med husets, men avstå från kortlivade trender.

3. Gör ett kök som är lätt att förändra med små medel, då håller det längre.

4. Tänk på akustiken. En marmorbänkskiva är till exempel väldigt hård och skapar ett skramligt kök, kompensera med textilier eller andra lösningar som sväljer ljudet.

5. Satsa på dubbla kylar och frysar. Då får du hela utrymmet i ögonhöjd, vilket är både bekvämt och praktiskt eftersom du får överblick.

Jessica Frej

Ålder: 29 år.

Yrke: Kokboksförfattare, tv-kock och klänningsdesigner.

Aktuell med: Nya boken "Hur lätt som helst" (Harper Collins Nordic), en ny klänningskollektion och matprogram på den egna Youtube-kanalen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Soxbo