Hyresförhandlingarna strandade

Hyresförhandlingarna mellan Uppsalahem och Hyresgästföreningen har strandat, i stället kommer tvisten om årets hyror att avgöras av Hyresmarknadskommittén.

5 juni 2019 16:34

– Vi tycker att Uppsalahems agerande är ytterst beklagligt. Vi menar att alla förhandlingsalternativ inte är uttömda och att de bästa uppgörelserna träffas av parterna som känner de lokala förutsättningarna

bäst, säger Vera Mraz, verksamhetschef på Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen om Uppsalahems beslut att lämna förhandlingsbordet.

Uppsalahem yrkade från början en hyreshöjning på 3,5 procent för deras över 15 000 hyresbostäder i kommunen. Under förhandlingarna sänkte sedan sina krav till 3 procent, enligt Hyresgästföreningens beräkningar en höjning av hyran på upptill 350 kronor per månad för en normalstor trea. Längre än så kom inte parterna.

Benny Enholm, förvaltningschef på Uppsalahem, kommenterade förhandlingsläget via mejl på onsdagen:

”Vi beklagar att vi hamnat i den här situationen. Vi har förhandlat länge, utan att Hyresgästföreningen svarat upp på något rimligt vis. Vi har stora utmaningar framåt, men känner inte att Hyresgästföreningen är mottagliga. Vi har därför valt att hänskjuta frågan för att få stöd och vägledning av Hyresmarknadskommittén”, skriver Benny Enholm.

Förhandlingarna om 2019 års hyror är redan klara i flera av Uppsala läns kommuner. I Enköping höjs hyran hos Enköpings Hyresbostäder med i snitt 1,52 procent. Övriga kommuners höjningar ser ut så här: Håbohus 1,6 procent, Knivstabostäder 1,3 procent, Tierpsbyggen 1,57 procent, Östhammarshem 1,66 procent, Uppsala kommun fastighets 0,95 procent, Hebygårdar 1,5 procent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson