Hotellchefen byggde sitt eget drömhus

Att drömma stort och blanda friskt är inte något som Josefine Milton är rädd för. Hennes tidlösa hem präglas av lekfulla kontraster och sval skandinavisk design. Och över 50 kuddar.

11 februari 2019 20:16

I ett tvåplanshus på 220 kvadratmeter i Lindbacken i Uppsala bor Josefine Milton tillsammans med maken Björn och barnen Lo, Vigg och Myra. Det första man möts av när man kommer in i familjens hem är en rokokosoffa i silver. Över den hänger en modern designlampa och grafisk konst. Just de lekfulla kontrasterna är representativa för hur resten av huset är inrett – och Josefines inställning till inredning och design.

– Det är kul att studera inredning och färg. Lusten får styra, säger Josefine och berättar att rokokomöbeln har funnits länge i släkten, som kommer från Dalarna.

Josefine Milton är sedan 2015 vice vd och delägare på Hotel Villa Anna, ett jobb som hon brinner för. Just passion, magkänsla och lust är viktiga för Josefine. Men också funktionalitet och planering, inte minst när det kommer till hemmet. 2013 ritade hon och maken Björn huset i Lindbacken tillsammans med en arkitekt. Men när sista strecket var draget, ritade de om allt igen.

– Jag kände i magen att nej, det är något som inte känns bra. Så vi ritade faktiskt om hela huset när allting var klart. Det var ingen nyck utan det var för att ta tillvara på tomtens bästa egenskaper, vi ville få ut det maximala av läget och solen. Det gör så stor skillnad att komma in i ett ljust hus. Jag påverkas jättemycket. Det gör stor skillnad om de sociala ytorna är i skuggläge, säger Josefine.

Att hemmets ytor utnyttjas till max råder det ingen tvekan om. Hallen utmynnar i öppen planlösning där vardagsrum, matrum och kök samverkar och det är tydligt att varje miljö har sin egen karaktär och funktion samtidigt som de harmoniserar. En vägg mellan matrummet och vardagsrummet separerar dessa två utrymmen utan att isolera.

– Jag tänker att vissa saker tar man höjd för i projekteringen för huset, för att man har en vision och vill hitta en helhet. Men matsalen ritade vi efter det här danska designbordet. Vi älskade det bordet och kände att det måste få en plats där det känns 100 procent rätt. Inredning är ett av mina stora intressen, och det är till väldigt stor glädje för mig att jag får leva ut mitt intresse. Det är lyxigt att det får vara så och det är jag väldigt ödmjuk inför.

Funktion möter kreativitet genomgående i hemmet. På övervåningen, där familjens fyra sovrum ligger, har även barnen en riktig drömateljé till sitt förfogande. Här finns pärlor, färgglada papper, pennor målarfärg och modellera.

– Min dotter Lo är aldrig stilla och hon ser potentialen i allt, jag får inte slänga en kartong ens en gång, berättar Josefine.

I barnens ateljé finns också en kuddhög som kommer tillrätta i såväl mysfaktor som lek. Just kuddar och filtar är något som Josefine Milton inte underskattar. Kuddar finns det ett 50-tal av i hemmet.

– Filtar, kuddar och textilier kan verkligen vara det som gör ett hem.

Annars är nordisk design en stor inspirationskälla.

– Svenskt tenn inspirerar mig och skandinaviska designklassiker som jag kanske går och drömmer om. Jag hakar inte på så mycket trender utan inspireras brett av olika konton på sociala medier. Vi ville att det skulle vara modernt men tidlöst. Det är lättare om man har ledord. Då håller man sig till något som är mer konkret.

Vad har du för kommande drömprojekt för hemmet?

– Jag är ganska bra på att förverkliga drömprojekt och drömmer gärna stort. Jag vågar ha en dröm, som jag sen gör något av. Att utveckla min trädgård, kanske ha ett härligt växthus. Och solpaneler för huset.

Josefine Milton

Yrke: Vice vd och delägare på Hotel Villa Anna. Det är verkligen superlyxigt att jobba med sin passion.

Familj: Barnen Lo, 5 år, Vigg, 2 år och Myra, 6 månader, med Björn som jag är gift med. Vi kommer från Dalarna båda två.

Ålder. 35 år.

Fritidsintressen: Människor, sociala relationer att umgås kring mat. Jag älskar att resa, åka skidor och göra utflykter med familjen. Och så inredning och design, att få skapa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joanna Górecka