Hemkänsla avgör vid bostadsköpet

Smaka på ordet hemkänsla en stund och lugnet sänker sig. Att känna sig hemma är en av de viktigaste faktorerna när vi väljer bostad – inte bara priset. Det visar ny forskning.

4 juni 2018 12:00

Visst styr pengarna när man ska köpa hus eller lägenhet – men långt ifrån allt. I själva verket ger pengapåsen för inköpet av huset eller lägenheten bara en ram att hålla sig till. Inom den är det sedan så mycket annat som spelar roll för vilken bostad vi slutligen köper.

För Birgitta Vitestam-Blomqvist, som är forskare i fastighetsvetenskap vid Malmö universitet, blev detta påtagligt när hon skulle skriva sin doktorsavhandling inom företagsekonomi. Hon intervjuade bostadsköpare i medelklasshushåll i Malmö och det visade sig då att vår ekonomi har betydelse, men mest i början och slutet av bostadsletandet. Däremellan var det känslomässiga argument som styrde.

– När jag gjorde intervjuerna stod det klart att det var viktigt att passa in både i bostaden och i området. Hemkänslan var det man sökte.

LÄS MER ... om inredning, trädgård och bostäder.

Att hennes avhandling handlar om bostadsrättsköpare hindrar inte att slutsatserna går att överföra till småhusköpare. Caroline Georgenson, maken Carl-Adam och ettåriga dottern Celine flyttade in i sin villa i Sollentuna på försommaren.

– Vi är inte från Stockholm någon av oss och hade bott i innerstan i tio år, senast i en tvåa. Vi visste inte ens vilka områden vi skulle leta i, men Carl-Adams bror bor i Sollentuna så där började vi titta, säger Caroline.

Ett annat alternativ hade varit Bromma där de har bekanta. Men att leta hus där ingen av dem kände någon, det var inte aktuellt.

Hur trivs ni nu när ni bott här någon månad?

– Man kan tro att det är en stor omställning från att bo i stan med butiken runt hörnet. Här tar det tjugo minuter att promenera till affären men det fungerar jättebra. Vi är väldigt nöjda och trivs.

De tittade på många hus innan de hittade rätt. De var även med och bjöd men hoppade av budgivningen när de ansåg att husen inte var värda priset längre.

– Vårt hus har modern stil med öppen planlösning och en bra planerad tomt där Celine kan leka. Vi gillar att ha vänner och släkt över, det sociala är viktigt för oss. Det här huset passar oss och vårt liv, säger Caroline.

Värdena som vägde tungt för dem var många fler än själva huspriset. För en bostad är ett hem och inte bara en sak. Det konstaterar även Birgitta Vitestam-Blomqvist i sin avhandling.

Tre faktorer var viktiga för köparna som hon pratade med. Själva platsen – inte hela området – utan mer specifikt stället där bostaden låg, lägenheten/husets utformning och priset. Hur mycket pengar man var villig att stoppa in i boendet kunde sedan sträckas ut om bostaden kändes rätt. Men att tänka på köpet som en del i en framtida bostadskarriär var det få som gjorde.

Ofta var det detaljer som avgjorde om man verkligen tyckte om lägenheten.

– Att bostaden ligger oss varmt om hjärtat är tydligt. Många berättar gärna om sina hem, det har jag märkt när jag jobbat med avhandlingen. Charmen är att vi alla är olika och har olika smak, säger Birgitta Vitestam-Blomqvist.

Detta är en utmaning för dem som bygger bostäder. Ett och samma koncept passar inte alla. Vad som ger hemkänsla är en komplex fråga. Hur man är uppvuxen, utbildning och andra sociala, ekonomiska och kulturella faktorer påverkar. Det behövs olika hem för olika människor.

– Mina egna funderingar är att du ska utgå från dig själv och inte lyssna på andra när du köper bostad. Var är det du känner dig hemma? Då kan du hamna rätt och trivas.

DET HÄR AVGÖR VALET AV BOSTAD

1. Hemkänsla.

En känsla av att det här är hemma för mig. Ibland är det detaljer som avgör.

2. Pengar.

Den sammanlagda pengen man kan lägga på köpet i form av lånelöfte från banken, sparat kapital och eventuellt överskott från bostaden man ska sälja.

3. Passa in.

Man vill känna sig bekväm inte bara i bostaden utan också i området. Utöver det är det klokt att tänka på att bostaden är säljbar i en framtid samt att informera sig om bostadsrättsföreningens ekonomi, om man köper lägenhet. (TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!