Håll koll vid uthyrning

Många passar på att hyra ut sitt fritidshus när man inte själv använder det. Men det gäller att vara medveten om att den vanliga fritidshusförsäkringen inte täcker allt som kan hända vid en uthyrning.

2 juni 2019 20:00

Skador vid brand eller vattenskador täcks av den vanliga fritidshusförsäkringen även vid uthyrning. Stölder och förstörd egendom ersätts i regel inte.

– Om hyresgästen eller någon som denne släppt in tagit saker eller förstört något, täcks inte det av den vanliga fritidshusförsäkringen. Ett bra tips är därför att plocka bort och låsa in värdefulla saker i ett särskilt rum eller utrymme dit hyresgästen inte har tillträde, säger Caroline Starck, informationschef på försäkringsbolaget If, i ett pressmeddelande.

Om man använder sig av en stugförmedlare kan visst skydd vid skador på egendomen ingå, men det kan vara värt att titta på villkoren vad som ingår innan man startar sin uthyrningsverksamhet. "Ansvaret är begränsat till förmedlingsverksamhet", skriver till exempel Svensk Stugförmedling på sin hemsida.

– De allra flesta som hyr sommarstuga är naturligtvis ärliga och vill göra rätt för sig. Men för att känna sig trygg som stugägare är det bra att skriva ett ordentligt avtal där det står vad som gäller. Städning och inventarier är sådant man bör vara tydlig med. När det gäller betalningen kan det vara bra att ta en deposition. Generellt bör man ta betalt i förskott, eller åtminstone samma dag som hyresgästen anländer, för att vara säker på att få betalt. Då kan man slippa tråkiga diskussioner i efterhand, säger Caroline Starck.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson