Från Nederländerna till Tunaby

Småbarnsfamiljen flyttade till svenska landsbygden. På gården i Tunaby lever de nu sin Bullerbydröm.

Foto: Patrik Lundin

Heminredning2019-12-13 19:55

En liten tomtenisse möter oss i dörren till det stora rödmålade huset i Tunaby. Det är Adam 3 år, den enda av de tre barnen i familjen Lindroth/van Rest som är född här i Sverige. 

− Vi flyttade hit från en liten lägenhet i Haag i Nederländerna, berättar mamma Elisiv Lindroth som själv har en svensk pappa och är född i Sverige, men flyttade till sin mammas hemland som fyraåring.

− Jag hade en väldigt romantisk bild av Sverige. Speciellt vad gäller landsbygden med hela livsstilen, och svenska sjöar och skogar. Jag hade en dröm om att en dag bo med mina små barn på landet i Sverige.

Hon berättar att de först letade efter en gård i Nederländerna men att det finns väldigt få, och att de som finns är dyra. Istället började de fundera på Sverige. Elisiv har släktingar i Härnösand men tyckte att det var för långt bort, och för mörkt. Valet föll istället på Uppsala med sin närhet till Arlanda och med goda arbetsmöjligheter. 

Sommaren för åtta år sedan var familjen här och hyrde en stuga i Tunaby, när ägarna till den tipsade dem om en gård som stod tom men inte var officiellt till salu. Bostadshuset hade varit obebott i trettio år och var rejält eftersatt. 

− Gården ägdes av två bröder som var osams om vem som skulle bo i huset. Vi blev blixtkära i stället och stod här och tittade genom fönstren dagen innan vi skulle tillbaka hem. Vi tjatade och kämpade ett helt år och till slut fick vi köpa det. Då hade vi inte ens ha varit inomhus, vi bara kände att det var rätt ställe, säger Elisiv.

Gården har ägts av samma familj i sju generationer. Det drygt 150 kvadratmeter stora bostadshuset är dock nyare, från 1930-talet och byggt av virke från flera tidigare hus. När familjen flyttade in var det, enligt Elisiv, i stort behov av kärlek och de fick ta bort mängder av plast- och papplager för att få fram det ”riktiga” huset. I dag möts vi av gedigna trägolv, originaltapeter och ett kök som senast renoverades på 1960-talet. De första åren hade familjen ingen värme utan eldade, och de lagade mat på den gamla vedspisen. 

− Här lever vi lite mer som i gamla tider, även om vi har alla modernitetens fördelar, säger Stijn.

Själv pendlar han in till Uppsala där han är lärare på Katedralskolans IB-program. Elisiv däremot har gården som arbetsplats. I anslutning till huset finns en 2000 kvadratmeter stor grönsaksodling och en dagsöppen butik som utgör företaget Tuna Grönsaker. Familjen har också får, höns och bin. 

− Man får en helt annan uppfattning av säsong och matproduktion när man bor såhär, säger Elisiv och Stijn fyller i.

− Jobbar man i stan så gör vad man gör oavsett väder, men här spelar väder och årstid väldigt stor roll. På sommaren är det mycket på gång men på vintern är det lugnare, och det känns bra.

En stor anledning till att de flyttade hit var att de ville bo lantligt med sina barn, som förutom Adam är Nora, 9 år och Jonas, 8 år. De ville att barnen skulle kunna ha gott om utrymme att leka och kunna väsnas utan att behöva oroa sig över störda grannar. Barnen har egna rum och ytterligare ett stort lekrum. Långt till skolan är det inte heller, dryga femhundra meters promenad. Stämmer den romantiska föreställningen om den lantliga Sverige?

− Bilden av Sverige har fördjupats, men jag har ändå kvar min romantiska föreställning. Vi plockar svamp och bär och det finns så mycket att göra för barnen. Man kan göra mer tillsammans, som att måla, bygga och odla. Det är så lyxigt, säger Elisiv.

Nora och kattungen Frank som blev föräldralös när han var en vecka gammal.
Nora och kattungen Frank som blev föräldralös när han var en vecka gammal.
Hemma hos

Familjen: Elisiv Lindroth, Stijn van Rest, Nora, Jonas och Adam. 

Bor: Tunaby

Yrken: Elisiv är grönsaksodlare och driver Tuna Grönsaker. Stijn är lärare och arbetar på Katedralskolan.

Bästa tips vid husköp: ”Finns det potential? Kan man renovera mycket själv eller behövs det professionell hjälp? Bo i huset först ett tag innan du börjar riva allt möjligt.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!