Förvandlingen: Från förråd till lyxig etta

I över 100 år var här vindsförråd i ett av Uppsalas attraktivaste bostadshus. Nu är förråden förvandlade till moderna och ­exklusiva ettor. UNT hälsade på hemma hos 20-åriga Matilda Andersson, en av de första som flyttade in.

12 januari 2018 07:20

Det har gått två år sedan jag senast var i Vasahuset vindar. Då hade ombyggnaden av vindsförråden påbörjats bara någon dag tidigare. Det var dammigt, mörkt och det fanns fågelavföring i hörnen. Att vinden har förändrats är jag inställd på, frågan är hur mycket.

När hissdörrarna öppnas på sjätte våningen möts jag av ett svagt upplyst utrymme. Ljuskällorna är fokuserade på tavlor med olika konstmotiv. Till höger finns en trappa och till vänster en glasvägg med en dörr. För två år sen var vinden en våning, men nu finns här lägenheter på två plan. Jag ser inga namn på dörrarna och går långsamt mot glasväggen, öppnar dörren och fortsätter runt hörnet. Är jag verkligen i en lägenhetskorridor? hinner jag tänka innan en dörr öppnas.

– Hej, hör jag och ett blont huvud visar sig bakom dörren. Det är Matilda Andersson, en av de boende i Vasahusets vindslägenheter.

Att 20-åriga Matilda Andersson bor här i dag kan hon delvis tacka Instagram för. Det var nämligen via appen hon upptäckte lägenheterna och blev intresserad. Lägenheterna blev inflyttningsklara den första mars och hon väntade inte med att flytta in.

– Jag hämtade nycklarna direkt. På riktigt tror jag att jag var den första att flytta in, för jag såg ingen annan när jag kom hit första gången, säger hon.

Matildas lägenhet går i färgerna svart, vitt och grått med framträdande detaljer i guld. Det är inget hon planerat, utan lägenhetens inredning har vuxit fram under tiden hon bott här.

– Eftersom det här är min första ­lägenhet har jag köpt allting med just den här lägenheten i åtanke. När jag flyttade in hade jag bara med mig min säng som jag tog med mig från föräldrarna i Sunnersta, berättar hon.

Att fylla lägenheten har hon inte haft några problem med. Uttänkta detaljer samsas om utrymmet bredvid vackra ljusstakar och praktiska bruksföremål, som även fungerar som prydnader. Hon har flera speglar i lägenheten vilket gör att lägenheten känns större än sina 35 kvadratmeter.

– Man kan väl säga att jag prövar mig fram till min egen inredningsstil. Jag tycker ändå att jag lyckats skapa en mysig stämning och det är det viktigaste för mig, säger Matilda Andersson och ser sig omkring i vindslägenheten.

LÄS MER: 8,5 miljoner priset för lägenhet i Vasahuset

Innan vinden byggdes om till bostäder fanns det endast några få fönster som släppte in ljus. För att få in ljus till alla lägenheter sattes flera takfönster in. Eftersom Vasahuset är över 100 år gammalt och har ett kulturhistoriskt värde tog arkitektbyrån Tengbom hjälp av en antikvarie för att inte förstöra något.

Ett av få originalfönster är i Matilda Anderssons lägenhet. Det runda fönstret är det enda av sitt slag i Vasahusets vindar och erbjuder fin utsikt över Domkyrkan och Slottet.

Lägenheten är välplanerad och utnyttjar alla ytor, ett måste för Matilda.

– Jag skulle det inte kunna bo i en så här liten lägenhet om det inte var så stort badrum och kök som det är, säger hon.

Speciellt köket är viktigt för Matilda. Hon tycker om att göra mat och samlar gärna sina vänner för middag kring det runda köksbordet.

– Lägenheten är väldigt social och fast jag står i köket kan jag prata med kompisar som sitter i soffan eller runt köksbordet, berättar hon.

Hennes lägenhet är en av 29 lägenheter på ett rum och kök som byggdes på den tidigare förrådsvinden i Vasahuset. Lägenheterna varierar i storlek mellan 26 och 35 kvadratmeter och har olika planlösningar eftersom de anpassats efter vindens ursprungliga murstockar och takbjälkar. Så mycket som möjligt av de ursprungliga materialen och detaljerna har bevarats.

I Matilda Anderssons lägenhet finns träbjälkar som jag känner igen från mitt senaste besök på vinden. Bjälkarna är nu förstärkta och också synliga i gången utanför lägenheterna.

Kombinationen av gammalt och nytt syns också i Matildas inredning. Ärvda saker och second hand-fynd kombineras med moderna möbler i glas och metall.

– Drinkvagnen är min favorit! Den är min mormors gamla, berättar hon.

Trots att hon bara bott i lägenheten mindre än ett år har hon hunnit ändra inredningen flera gånger. Exempelvis har kristallkronor bytts ut till modernare lampor, skåpluckor har fått nya handtag, soffan har bytts ut till en större och en glasvägg har satts upp för att avskärma sovalkoven. Men det är med mindre knep hon fulländat mysfaktorn i sin lägenhet.

– Jag har experimenterat väldigt mycket med att flytta runt saker i min lägenhet tills de hittat sin plats. Det är detaljerna som gjort helheten hos mig, konstaterar Matilda Andersson.

Matilda Andersson

Ålder: 20 år.

Gör: Pluggar till mäklare.

Det bästa med att bo i Vasahuset: ”Läget! Jag gillar verkligen att bo i Främre Luthagen då det är så nära till allt.”

Första inköpet till lägenheten: ”En sammetssoffa, men tyvärr insåg jag efter en tid att den var för liten så jag var tvungen att köpa en större.”

Vad bjuder du helst dina vänner på: ”Pasta eller fräsch asiatisk mat.”

Inte i min lägenhet: ”Har svårt för möbler i olika trämaterial.”

Bästa second hand-fynd: ”Min guldstol!”

Vasahuset

Vasahuset intill Vasaparken i främre Lut­hagen byggdes i två etapper. Den första delen uppfördes mellan 1906–1908 och den andra mellan 1910–1911. Arkitekt var Erik Hahr.

Byggnaden är i tegel, med bjälklag av betong och är byggd i jugendstil. Förutom den blåa färgen är det mest iögonfallande med ­Vasahuset den välbevarade fasadornamentiken i jugendstil huset dekorerats med.

I december 2015 påbörjades ombyggnaden av vindsvåningen till två våningar och 29 vindslägenheter, som ingår i BRF Vasaparken.

Under våren 2016 ombildades hyreslägenheterna i Vasahuset till bostadsrättslägen­heter och tillhör numer BRF Vasapalatset.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Charlotte Winberg