Fler tror på sjunkande bostadspriser

Allt färre tror på stigande bostadspriser de närmaste månaderna. Det visar undersökningar både bland mäklare och besökare på bostadssajten Hemnet.

9 november 2018 11:25

I Mäklarpanelen, som genomförs av Fastighetsmäklarförbundet i samarbete med Valueguard, har andelen mäklare som tror på en prisnedgång ökat under oktober månad, samtidigt som de som tror på en prisuppgång minskat. Det skriver Fastighetsmäklarförbundet i ett pressmeddelande. De flesta av fastighetsmäklarna som svarat i enkäten tror på stillastående priser de närmast tre månaderna. 47 procent tror det, en ökning med två procentenheter jämfört med den förra mätningen. Andelen som tror på en prisuppgång den närmaste tiden minskade från 37 till 28 procent, samtidigt som andelen mäklare som tror på en prisnedgång ökat från 18 till 25 procent.

– Någonting har skett i fastighetsmäklarnas bedömning under oktober, det är väldigt tydligt. Det är en tydlig förändring som man kan reflektera över och det blir intressant att se hur nästa mätperiod faller ut, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i ett pressmeddelande.

På torsdagen sade Riksbankschefen Stefan Ingves att han bedömde att bolåneräntorna kommer att fördubblas de närmaste åren. Något som sannolikt kommer att påverka prisbilden framöver.

– Riksbankens första räntehöjning närmar sig och kommer förmodligen redan i december. Även om höjningen sker i små steg tänker konsumenterna på det och är extra vaksamma. Eftersom fastighetsmäklarna träffar både köpare och säljare varje dag så hör de också hur konsumenterna resonerar kring detta och det avspeglar sig i Mäklarpanelen. Vi har dessutom en bostadsmarknad med fortsatt stort utbud och bankernas hårda krav, som vi vet har påverkat och påverkar marknaden på olika sätt och i olika omfattning i landet, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

I bostadssajten Hemnets köpbarometer för november, som presenterades på torsdagen hade andelen som tror på sjunkande priser de närmaste sex månaderna ökat från 26 till 30 procent. Andelen som tror på stihande priser hade minskat från 26 till 22 procent, jämfört med månaden innan.

– Resultatet är lite överraskande. Det är den största förändringen som vi har sett på länge och hänger sannolikt ihop med att Riksbanken flaggar för sin första räntehöjning på många år. Bostadsköparna förstår nu att kostnaden för att äga en bostad kommer att bli dyrare vilket dämpar prisförväntningarna, säger Staffan Tell, Hemnets presstalesperson i SvD:s Ekonomistudion.

I Uppsala län visade bostadspriserna små förändringar under perioden augusti–september. Bostadsrätterna steg i genomsnitt 1,2 procent i länet. Villapriserna backade 1,1 procent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson